Voldaan na de promotieduik in het ijskoude water.
Voldaan na de promotieduik in het ijskoude water. Foto: Sjoerd Stoop

Een frisse duik voor Swim to Fight Cancer

MUIDEN Met een frisse duik in het IJmeer werd het startsein gegeven van de campagne Swim to Fight Cancer Muiden. Burgemeester Han ter Heegde dook dinsdagmiddag samen met het organisatieteam het koude water in.

Het is nog een beetje vroeg om het water in te gaan, en ondanks een voorzichtig lentezonnetje bovenal erg koud, maar dat deerde niemand. Het ging tenslotte om een goed doel. Swim to Fight Cancer is een landelijk initiatief waarbij de deelnemers alleen of in teams zwemmen en samen zo veel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker. Dit jaar is het voor het eerst in Gooise Meren.

Een van de initiatiefnemers, Barbara van der Vlugt, vertelt wat het precieze doel is van deze ludieke zwemactie. "We gaan een promofilmpje maken voor het zwemevenement op zeven september. Doel is om zo veel mogelijk deelnemers en sponsors te werven."

Film

Het filmpje werd opgenomen bij de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging. Naast de burgemeester gingen ook Mickey Pigeaud, Jimmy Fock en Merlijn Koldenhof het water in. Barbara: "Iedereen heeft wel met kanker te maken. Zelf organiseer ik graag evenementen op en rond het water. Om dit te verbinden met een goed doel geeft mij extra motivatie."

Om het filmpje een wat ludiek karakter te geven droegen de deelnemers niet alleen een wetsuit tegen de kou, maar was er ook wat kleding aangetrokken.

De burgemeester heeft de smaak te pakken en doet ook zelf mee

Ambassadeurs

De burgemeester van Gooise Meren is een van de ambassadeurs en volgens Barbara was hij direct enthousiast over het idee om het water in te duiken als pr-stunt. In het filmpje zijn de zwemmers te zien, en wordt hen ook een aantal vragen gesteld.

Zwemmen voor goede doelen

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de burgemeester ook de smaak te pakken gekregen. Op zeven september doet hij uiteraard mee met Swim to Fight Cancer, net als wethouders Alexander Luijten en Geert-Jan Hendriks. Een dag later is Ter Heegde ook te vinden in de Amsterdamse grachten. Dan doet hij, samen met de burgemeesters van Hilversum en Huizen, mee met de Amsterdam City Swim, waar geld wordt opgehaald voor de ziekte ALS.

Meer informatie is te vinden op www.swimtofightcancer.nl. Daar kunnen deelnemers zich ook aanmelden om mee te doen.