Wethouder: 'Aankoop hangt niet samen met haven.'
Wethouder: 'Aankoop hangt niet samen met haven.' Foto: Bob Awick

'Aankoop pand voor mogelijke passantenhaven is veel te voorbarig'

GOOISE MEREN De gemeenteraad stemt vanavond (woensdag) over de aankoop van het pand aan de Energiestraat 1 in Naarden, met als doel het te slopen. Buurtplatforms, maar ook de Stadsraad Muiden en de Dorpsraad Muiderberg vinden het veel te vroeg om die beslissing, waarmee 860.000 euro is gemoeid, te nemen. Ze hebben de gemeenteraad en het college in een brief gevraagd te wachten.

De aankoop en sloop hangen nauw samen met de plannen voor onder meer een passantenhaven net buiten de Vesting. En zolang die plannen nog niet volledig uitgewerkt zijn is de aankoop en sloop van het pand voorbarig. Maar er is meer aan de hand.

Roeivereniging

Zo is de roeivereniging Naarden al vanaf het begin tegen de plannen. Het is namelijk de bedoeling dat er meer bootjes over de Naarder Trekvaart gaan varen en dat zou weleens leden kunnen kosten, vrezen ze. De ondertekenaars van de brief gooien het over een andere boeg. Ze betogen dat de afgesproken burgerparticipatie nog niet volledig is afgerond en van consensus over de plannen voor het hele gebied zou al helemaal geen sprake zijn. Volgens Jur Jonges, voorzitter van de Dorpsraad Muiderberg, is de dialoog over de gevolgen van de plannen nog niet afgerond. "Er is veel scepsis bij burgers en bedrijven over de plannen voor een passantenhaven en een nieuwe vaarverbinding tussen de Naardertrekvaart en het Gooimeer." Zo zouden er volgens de ondertekenaars nog afspraken over de vaartijden moeten worden gemaakt en is het nog maar de vraag of de passantenhaven er ook echt komt. Kortom, volgens hen is er nog geen goed inzicht in de problemen die ontstaan op het water als er meer bootjes komen en tussen de betrokken partijen, waaronder de buurtplatforms en de gemeente, is nog geen overeenstemming over de invulling van de plannen.

Positief advies

Wethouder Franx geeft aan dat er een positief advies ligt over de aankoop van Energiestraat 1 en benadrukt dat deze aankoop niets te maken heeft met de plannen voor een passantenhaven. Waar het dan wel mee te maken heeft, is niet duidelijk.

'Eerst duidelijkheid of de passantenhaven wel doorgaat'

De passantenhaven is onderdeel van een groter plan: Naarden Buiten de Vesting, met onder meer een nieuwe vaarverbinding tussen de Naardertrekvaart en het Gooimeer, een kleine passantenhaven net buiten Naarden-Vesting op de kop van bedrijventerrein Gooimeer Zuid, maar ook een verbetering van de Naardertrekvaart tussen de nieuwe aftakking naar het Gooimeer en de Vesting.

Het herstel van de schootsvelden rondom Naarden-Vesting is ook onderdeel en inmiddels al gerealiseerd.