De Vredespaal staat op de Groene Long waar ook de Wereldbarbecue wordt gehouden.
De Vredespaal staat op de Groene Long waar ook de Wereldbarbecue wordt gehouden. Foto: Bob Awick

Bij de Wereldbarbecue wordt iedereeen ingesloten in plaats van uitgesloten

Recent de aanslag in Christchurch en maandag een schietpartij in Utrecht. Leven in vrede en je veilig voelen is niet altijd vanzelfsprekend. Het begint met elkaar beter te leren kennen.

BUSSUM De organisatie van de Wereld Barbecue Bussum heeft afgelopen maandag de eerste Vredespaal uitgereikt gekregen voor het goede werk dat ze verrichten. De paal is een prijs die ze afgelopen september al mochten ontvangen van de organisatie van de Vredeswandeling.

De organisatoren van de Vredeswandeling Naarden Bussum Hilversumse Meent riepen de Wereldbarbecue uit tot 'winnaar' van de Vredespaal omdat ze door hun activiteiten inwoners nader tot elkaar brengen. Daarbij helpen ze om een gemeenschap te vormen, waarbij men niet langs elkaar heen loopt.

"Vrede maak je samen. En dat doe je door elkaar te leren kennen, elkaar in te sluiten in plaats van uit te sluiten. En die gedachte zien we volop bij de Wereldbarbecue", vertelt Wilbert van Waes van de Vredeswandeling. Afgelopen september werd die wandeling weer gehouden om meer begrip te kweken tussen mensen van diverse geloofsovertuigingen en achtergronden. Bij het plaatsen van de Vredespaal zijn dan ook vertegenwoordigers vanuit allerlei hoeken afkomstig; van het Humanistisch Verbond, het apostolisch Genootschap, de Raad van Kerken en een enkele moslim.

"Juist op een dag als vandaag is het belangrijk om stil te staan bij initiatieven die kans op aanslagen mogelijk kunnen verkleinen", zegt Wilbert van Waes. Terwijl hij spreekt wordt de houten paal in de iets hoger gelegen berm geslagen. Een beetje betonmix en water en de paal staat mooi stevig. "Het is dan wel de eerste Vredespaal in Bussum, in Hilversum heb je al meerdere exemplaren staan. We willen ieder jaar een organisatie in het zonnetje zetten die zich bezighoudt met vrede en het nader tot elkaar brengen van inwoners. Dat is ook zo mooi aan de Wereldbarbecue, daar kunnen mensen op een laagdrempelige en vrolijke manier samenwerken. Mensen met meer dan 100 verschillende achtergronden komen met elkaar in contact onder het genot van traditionele hapjes en drankjes uit alle windstreken waar de inwoners van Bussum oorspronkelijk vandaan komen."

Hechte gemeenschap

Een mooi voorbeeld van het kweken van een hechte gemeenschap, meent Van Waes. Jochum Jarigsma van de Wereldbarbecue reageert: "Wij hoorden dat immigranten een plek zochten om te barbecueën en toen kwam het idee om het samen te doen. Een gezellig feestje voor iedereen. Dat samengevoel is voor ons heel vanzelfsprekend. Dit jaar zullen we het feest voor de negende keer organiseren."

Een mooi voorbeeld van het kweken van een hechte gemeenschap

Van Waes springt nog even in op de recente gebeurtenissen. "Aanslagen worden veelal gepleegd in termen van 'Wij' en 'Zij', wij tegen de ander. Omdat 'wij' de ander niet kennen. Door elkaar beter te leren kennen beseffen wij des te meer op hoeveel terreinen wij hetzelfde denken. Of hoe interessant het is om de ander te leren kennen en te waarderen, door een andere kijk die ons leven vaak verrijkt."

De Wereldbarbecue Bussum valt dit jaar op 23 juni. De eerstvolgende Vredeswandeling wordt gehouden op 15 september.