Afbeelding

Dansteam Lil Swagies tweede op NK hiphop

NAARDEN Dertien meiden stonden zondag op het podium bij het NK hiphop in Den Bosch. En met succes. Het wedstrijdteam Lil Swagies van dansschool Jelly Jam Dance behaalde daar de tweede plek. Die tweede plek is meteen het ticket naar het EK en het WK, die later dit jaar worden gehouden.

Toen de uitslag bekend werd renden de meiden gillend het podium op. Volgens Willy Tiepel, oprichtster van de dansschool, was het ook best wel spannend. "We wisten dat een eerste plek er niet in zat, maar een tweede wel. Ik ben echt supertrots op ze. Het is echt een hele goede prestatie, waar ze ook hard voor hebben getraind."

Het team, onder leiding van coaches Wahid Bayar en Willy, had al eerder podiumplaatsen behaald, maar nog nooit bij een NK. Het is ook het eerste jeugdteam van de dansschool dat zich kwalificeert voor een EK en WK hiphop. Willy: "We hebben iets meer dan twee maanden tot de EK (23 t/m 25 mei) en tot die tijd schroeven we het aantal trainingen wel op." Dat betekent dat de meiden niet drie keer, maar vier keer in de week gaan trainen. De komende tijd moet zo'n beetje alles wijken voor het dansen.

Hard trainen

"Hoe verder je komt, hoe harder je moet trainen", aldus Willy. Zelf stond ze op een WK en danste ze in haar jeugd in veel shows. Ze weet als geen ander wat erbij komt kijken. Met talent alleen kom je er volgens haar niet. "Je moet er heel hard voor trainen, dat wordt vaak vergeten en je moet prioriteiten stellen en goed plannen. School en dansen gaan voor feestjes en leuke dingen doen met vriendinnen", stelt ze. "Natuurlijk, gewoon lekker dansen kan altijd, maar als je op dit niveau wilt dansen dan moet je kiezen. Dansen is echt een sport." Volgens Tiepel kun je er op dit niveau ook geen andere sport naast doen. Of de meiden een goede kans maken tijdens het EK in mei? Volgens de enthousiaste en trotse dansschooleigenaresse wel. "Ze gaan echt heel goed. Er komen wat aanpassingen in de choreografie met wat moeilijker elementen." Je moet tenslotte iets speciaals laten zien als je het opneemt tegen de Europese- en wereldtop.

'De komende tijd moet zo'n beetje alles wijken voor het dansen'