De Rozenboom eind 19e eeuw.
De Rozenboom eind 19e eeuw. Foto: Historische Kring Bussum

Herinneringen aan De Rozenboom gezocht

BUSSUM Wie heeft er nog leuke anekdotes of mooie oude foto's van het pand De Rozenboom, het huidige restaurant Bel Ami? Nel Krijnen-van Gog van de Historische Kring Bussum en journalist Antoon Bruggeling ontvangen graag materiaal om te verwerken in een nieuw boek over het etablissement.

Er is volgens het duo veel te vertellen over het pand op de hoek van de Brinklaan en Herenstraat. De Rozenboom heette tussen 1792 en 1800 nog Herberg De Orangeboom. Bekend is dat in vroeger dagen de postkoets de herberg aandeed. Naast De Rozenboom stond vroeger stalhouderij Buwalda, op die plek werd later de SNS Bank gebouwd.
Op 2 oktober 1951 kwamen overheidsvertegenwoordigers, gemeentebestuur, Philips-managers en omroepbazen in De Rozenboom bijeen om de eerste officiële televisieuitzending van Nederland mee te maken vanuit de Irenestudio, zo'n 200 meter verderop.
Sinterklaas zwaaide in 1961 vanaf het balkon van De Rozenboom de menigte toe. In dat jaar was net het oude raadhuis afgebroken. Veel grote artiesten en televisiesterren kwamen regelmatig in het hotel/café en restaurant in de periode dat in Bussum alle tv-studio's waren gevestigd.
Het gebouw werd diverse keren uitgebreid. In de serre zat dik 20 jaar een christelijke boekhandel, De Bron. In het pand was tot 2010 een fonduerestaurant gevestigd. Ook Dansschool Jos van der Voort kennen veel mensen vast nog wel. In 2010 kocht Robert Barnstijn De Rozenboom.

Verhalen kunnen gestuurd worden naar afbruggeling@hetnet.nl.