Gerben Struik was door iedereen geliefd.
Gerben Struik was door iedereen geliefd. Foto: Bob Awick

'Een betrouwbare, keurige jongeman. We gaan hem heel erg missen'

Betrouwbaar, bevlogen, onbaatzuchtig, onvermoeibaar, een natuurtalent, een vriendelijke reus. Mensen die hem kenden spreken in mooie woorden over Gerben Struik.

GOOISE MEREN Het plotselinge overlijden van oud-wethouder Gerben Struik (44) van GroenLinks zorgt voor vele verdrietige reacties. Van de burgemeester, wethouders en raadsleden, maar ook van vele burgers.

Burgemeester en wethouders laten weten zeer diep geraakt te zijn door het overlijden van Struik. "Zijn overlijden komt, ondanks het feit dat hij ernstig ziek was, zeer onverwacht. Struik was een collega die zich onbaatzuchtig en onvermoeibaar inzette voor alle inwoners van Gooise Meren", zo laten ze weten.

Burgemeester Han ter Heegde roemt Struik om het werk dat hij voor de gemeente Gooise Meren heeft verricht. "Gerben was een fijne collega, een bescheiden mens die gaf om andere mensen. Rustig en weloverwogen in zijn manier van doen, scherp als hij scherp moest zijn. Binnen het eerste college van Gooise Meren vormde hij een stabiele en verbindende factor. Het college en de gemeente Gooise Meren zijn hem veel dank verschuldigd. Wij wensen zijn echtgenote, zijn kinderen en andere nabestaanden veel kracht toe om dit enorme verlies te dragen", aldus de burgemeester.

Hart voor publieke zaak

Het verdriet wordt gedeeld door andere collega's van Gerben Struik. "Wat intens triest. Ik ken Gerben als een betrokken en fijn mens. Heel veel sterkte voor zijn dierbaren", reageert oud-wethouder Gerard Boekhoff van de PvdA. "Wat een droevig nieuws. Wat had ik zo gehoopt dat je weer snel beter was en terugkwam als wethouder. Helaas heeft het niet zo mogen zijn", zegt VVD-raadslid Mark Marshall. "Ik ben er stil van. Ik wist dat Gerben ziek was, maar wist niet dat het zo snel is gegaan. Ik heb heel plezierig met hem samengewerkt", memoreert Carl-Eric Rasch van D66. Oud-PvdA-raadslid Pieter Hoekstra voegt toe: "In stilte afscheid van een betrokken mens, met hart voor de publieke zaak. Dank Gerben Struik voor je inzet. "Heel verdrietig, daar word je stil van", aldus VVD-raadslid Marlène Potjer."

Groot politiek talent

'We hielden de hoop dat hij deze ziekte zou overwinnen'

Oud-wethouder en partijgenoot Nen van Ramshorst is erg aangedaan. Ze roemt Struik om zijn grote talent. "Gerben kwam zo'n negen jaar geleden als 'grote onbekende' heel hoog op de GroenLinks-kieslijst. Dat verbaasde ons. En eerlijk gezegd waren we best een beetje sceptisch. We hadden echter al snel door dat het een hele goede keus was. Gerben was een natuurtalent. Als een spons vergaarde hij kennis en deed hij ervaring op. Hij kon zich ook heel erg vastbijten in bepaalde onderwerpen, ging vol voor zijn idealen, maar bleef steeds betrouwbaar en vooral een keurige jongeman. Er was eigenlijk niemand, ook van de andere partijen niet, die het niet met hem kon vinden. Ik heb er ook heel erg voor gevochten dat Gerben mijn opvolger werd. Hij was verreweg de beste en lag ontzettend goed. Hij heeft het vervolgens ook heel erg goed gedaan."

Groene initiatieven

Ook 'moderne klimaatactiviste' Petra Olgers uit Bussum, die veel met Gerben samenwerkte, is ontdaan van het nieuws. "Het is echt verschrikkelijk dat hij is overleden. Gerben kende ik als een optimist en de drijvende kracht achter heel veel groene en duurzame initiatieven. Hij zag altijd overal kansen. Daarbij waren het niet alleen zijn woorden als wethouder, ook als privépersoon zag je hem altijd bij de bijenmarkt, een filmavond met een thema over het klimaat of bij het Repair Café: hij geloofde echt in groene initiatieven. Dat gaf ons als organisatie ook een enorme motivatie. Gerben houdt een speciaal plekje in ons hart."

Gerben was de initiator van Samen Sneller Duurzaam. Sandra Geerling vertelt: "Hij had het plan een beweging op te zetten om duurzaamheid te versnellen. Dat deed hij met veel humor, dossierkennis, strijdlustigheid en passie. Echt een fijne man. Wij hielden altijd nog de hoop dat Gerben deze afschuwelijke ziekte zou overwinnen. Maar het is de vriendelijke reus niet gelukt."

Eerder docent
Voordat Gerben wethouder werd, werkte hij als docent economie op het Vechtstede College in Weesp. Daar wordt vol lof door plaatsvervangend rector mevrouw Kroeze over Gerben gesproken. "Hij was niet zomaar een docent die lesgaf en weer ging, nee, hij wás echt het Vechtstede. Enorm betrokken en door iedereen geliefd. Hij ging mee op werkweek, was betrokken bij het excellentietraject, een bevlogen mentor. Zijn bijnaam was 'Stroekoe' en we hebben altijd erg gelachen. Drie jaar geleden is het dat hij hier lesgaf, dus de bovenbouwleerlingen van toen zitten nu niet meer op school. Maar de verhalen onder de docenten komen wel los. Van die keer dat hij in klaslokaal 113 een lamp op zijn hoofd kreeg of over hoe chaotisch hij was. Zo was hij laat met toetsen omdat hij altijd druk was, maar dat was ook een deel van zijn charme. Ruim elf jaar werkte hij bij ons en toen werd hij wethouder in Gooise Meren. Hij had een terugkeergarantie bij ons op school. Ik grapte tegen hem: ga jij even je politieke droom waarmaken, dan zie ik je daarna wel weer op school. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn. Gerben was ambassadeur van Nederland Zoemt (voor de wilde bij) - we willen in het tuintje bij de docentenkamer ook een struik planten die bijen aantrekt: de Gerben Struik-struik."