Eric Smaling, presentator Ruud Bochardt en Lars Voskuil bij de opnames van GooiTV.
Eric Smaling, presentator Ruud Bochardt en Lars Voskuil bij de opnames van GooiTV. Foto: Bob Awick

'Het openbaar vervoer moet anders'

GOOISE MEREN Een flink aantal kandidaten uit het Gooi staat op de kieslijsten voor de Provinciale Staten van Noord-Holland. Zo ook Lars Voskuil uit Naarden. De nummer twee op de lijst voor de PvdA was samen met de Weesper kandidaat Eric Smaling (SP) te gast bij GooiTV.

Voskuil heeft sinds februari een zetel in de Provinciale Staten. Hij staat namens de PvdA nu tweede op de lijst. De Naarder maakt zich vooral hard voor een beter openbaar vervoer en is van mening dat de provincie zich wel meer mag bemoeien met gemeenten waar te weinig betaalbare, sociale huurwoningen worden gebouwd. "Regio's maken via een regionaal actieplan een woningbouwplan en de provincie controleert of er geen gekke dingen in zitten, zoals het ontbreken van sociale woningbouw. Dan trekken ze wel aan de bel, maar het besluit om te bouwen ligt uiteindelijk bij de gemeente." Regio's die onderpresteren mogen dus wel ter verantwoording geroepen worden. "Als je hier in de regio gaat kijken is Hilversum de enige die een beetje bij het streven van 1/3 sociaal, 1/3 midden en 1/3 duur in de buurt komt."
Eric Smaling zat eerder in de Eerste en Tweede Kamer en verheugt zich erop om nu aan de slag te gaan op provinciaal niveau. Als het gaat over woningbouw ziet de SP liever een minder grote rol voor de provincie. Die heeft in hun ogen slechts een ondersteunende en faciliterende rol op dit gebied. "De gemeente heeft direct te maken met de diversiteit aan bewonersgroepen, het aantal inwoners en de benodigde onderwijsvoorzieningen."
Over de gemeentelijke herindeling lopen de meningen ook wat uiteen. Smaling vindt dat als dat aan de orde is er een referendum onder de inwoners aan te pas moet komen. "Je heft bij een gemeentelijke herindeling een gemeente op en en dan is het belangrijk wat de bewoners daarvan vinden." Volgens Voskuil is een referendum onnodig en hij neemt Gooise Meren als voorbeeld. "We hebben daar eigenlijk twee referenda over gehad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zag je dat partijen die voor een fusie waren veel stemmen kregen. Als je er dan nog een referendum over houdt, wat ben je dan aan het peilen?"
Wat het faciliteren van openbaar vervoer betreft, zegt Voskuil dat het helemaal anders moet. "Je moet niet kijken welk budget je hebt en wat je er dan voor kunt krijgen. Je moet het openbaar vervoer zo maken dat het voldoet aan de vraag vanuit de samenleving en dat het bijdraagt aan een klimaattransitie. Je moet mensen de auto uit krijgen en in het openbaar vervoer zien te krijgen. Als je er op die manier naar gaat kijken, kom je op een ander systeem."

Bekijk het interview op GooiTV.