Drie jaar lang maakte Fred Blaas landschapsfoto's in en rondom Naarden-Vesting.
Drie jaar lang maakte Fred Blaas landschapsfoto's in en rondom Naarden-Vesting. Foto: Bob Awick

Foto's Fred Blaas in de Utrechtse Poort

NAARDEN Met zijn eerste expositie 'Zicht op Naarden-Vesting' wordt voor Fred Blaas uit Naarden een droom werkelijkheid. Drie jaar lang maakte hij landschapsfoto's in en rondom Naarden-Vesting. Vanaf donderdag 7 maart zijn ze te zien in de Utrechtse Poort.

De opening was afgelopen zondag en daar kwamen in totaal 65 mensen op af. Oud-Grote Kerk-directeur Marlo Reeders verzorgde de opening. Volgens de fotograaf riepen veel foto's mooie en emotionele herinneringen op bij zijn gasten. Blaas heeft de schilderijen waarmee hij exposeert overigens niet zelf uitgekozen. De afgelopen jaren plaatste hij bijna wekelijks vier foto's op de Facebooksite Naardenezen. De foto's die het meest geliket werden, verdienden een plekje bij zijn eerste expositie. "Ik ben echt heel blij en trots op deze expositie, de Utrechtse Poort is voor mij een bijzondere plek om te mogen exposeren." Hij hoopt dat dit de aanzet is tot meer exposities op andere plekken in zijn geliefde Naarden. Maar het is meer dan een expositie, het is een nieuwe start voor Blaas, die al 42 jaar in Naarden woont. "Het is voor mij het afscheid van een periode met ups en downs. Ik werd drie jaar geleden, op 59-jarige leeftijd, onverwachts ontslagen." Hij had er zojuist 26 jaar opzitten bij dezelfde werkgever. Een flinke klap, maar hij liet zich niet uit het veld slaan. Stond vroeg op, ging een paar keer per week naar de sportschool, netwerkte zich een slag in de rondte en stortte zich dus nog meer dan voorheen op zijn grote liefde: fotografie.

Blaas fotografeert al vanaf zijn 12e, toen kreeg hij zijn eerste fotocamera van zijn vader. Zijn fotocamera en hij werden onafscheidelijk. Decennia later is fotografie een van de belangrijkste dingen in zijn leven geworden. Behalve dat hij landschappen fotografeert, heeft hij zich ook gespecialiseerd in portretfotografie. Twee totaal verschillende disciplines, maar dat maakt het volgens hem juist zo aantrekkelijk. "Het geeft heel veel rust als ik alleen op pad ben en landschappen fotografeer en de dynamiek van iemand fotograferen is ook heel fijn." Bijzonder is de wijze waarop Fred fotografeert: hij maakt maximaal 36 foto's per uur (gelijk aan het analoge filmrolletje) en elke locatie of setting fotografeert hij slechts 3 keer. In zijn foto's komt volgens de kenners alles samen: techniek, een goed lijnenspel en gevoel voor compositie.

De foto's van Blaas zijn nog tot en met 5 mei te bewonderen, op donderdag tot en met zondag van 12.00 - 17.00 uur, in de Utrechtse Poort.

Fred kreeg toen hij 12 jaar was zijn eerste camera van zijn vader