Max werd in het zonnetje gezet.
Max werd in het zonnetje gezet. Foto: Bob Awick

Max Henselsmans kan zo bij de brandweer

BUSSUM De brandweer heeft vorige week woensdag de jonge Max Henselsmans verrast met een dag vol brandweeravontuur. Het was een gebaar omdat de jonge Max afgelopen zomer zeer alert reageerde toen er thuis brand uitbrak.

Max reageerde adequaat toen er brand ontstond in de schuur achter zijn huis. Zijn moeder wist niet goed wat te doen en reageerde zenuwachtig.

Het eerste dat Max zijn moeder vertelde was dat ze rustig moest blijven. Vervolgens vertelde Max dat ze de buren moesten gaan waarschuwen.

Ze deden ramen en deuren dicht en namen de mobiele telefoon mee. Max nam zijn kleine zusje bij de hand en bleef haar vasthouden toen ze naar buiten gingen. Buiten zijn ze langs de deuren gegaan en Max vroeg zijn moeder de brandweer te bellen, maar een buurvrouw vertelde dat de brandweer al onderweg was. Max vertelde iedereen dat ze moesten zorgen dat ze geen rook binnenkregen en begon te vertellen waarom rook gevaarlijk kan zijn. Intussen was iedereen gewaarschuwd; de mensen van wie het schuurtje was, waren op vakantie.
Dat Max zo goed reageerde kwam omdat hij vlak daarvoor les had gekregen op zijn Sint Vitusschool over wat hij moest doen bij brand. De Brandweer Gooi en Vechtstreek geeft voorlichting aan groep vier op scholen in de regio. "We bespreken wat je zelf kunt doen in geval van brand. Uit de lessen blijkt dat kinderen zich verantwoordelijk voelen en ze onthouden al veel, zoals ook uit het verhaal van Max blijkt."