Schoutenwerf in Muiden zal plaats maken voor 52 luxe woningen.
Schoutenwerf in Muiden zal plaats maken voor 52 luxe woningen. Foto: Jessia de Jong

Schoutenwerf Muiden wordt alleen gedeeltelijk gemeentelijk monument

Diverse gebouwen van de Schoutenwerf worden gemeentelijk monument. Daarmee gaat de gemeente niet ver genoeg, meent Efgoedvereniging Bond Heemschut.

MUIDEN Het college wil gedeelten van De Schoutenwerf aanwijzen als gemeentelijk monument. Het standpunt werd ingenomen nadat erfgoedvereniging Bond Heemschut in november hiertoe een verzoek deed. Door deze uitspraak hoeft er niets te worden veranderd aan de nieuwbouwplannen voor 52 luxe koopwoningen op het terrein.

De timmerwerkplaats, ijzerwerkloods, draaierij en magazijngebouw krijgen die status niet. Het Poortgebouw annex kantoor, de voormalige directeurswoning aan de Hellingstraat en de muur aan de Hellingstraat worden wel gemeentelijk monument. Daarmee volgt het college deels het advies op van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK). Het college zal de ontwikkelaar vragen zo veel mogelijk elementen van de cultuurhistorische waarde te integreren in de nieuwbouwplannen.

Mosterd na de maaltijd

Volgens wethouder Nico Schimmel was de aanvraag van Heemschut mosterd na de maaltijd. "Er zijn al sinds 1993 plannen om de werf te ontwikkelen en een andere bestemming te geven. In het verleden hebben diverse organisaties zoals de Rijksdienst Cultureel Erfgoed positief geadviseerd over de plannen, inclusief het verdwijnen van de loodsen. Dit was het best haalbare resultaat, zeker gelet op het feit dat de besluitvorming al jaren geleden heeft plaatsgevonden. De nieuwbouwplannen zijn vergevorderd, er liggen afspraken. Het is positief dat we nu toch een gedeeltelijke monumentenstatus krijgen."

Eerder niet gekund

Erfgoedvereniging Heemschut meent juist zeer op tijd te zijn met de aanvraag voor de status. "De definitieve plannen zijn pas twee weken geleden officieel ingediend. Eerder had niet gekund. Wat ons betreft had de gemeente daarbij ook zelf moeten constateren dat bij dit nieuwbouwplan zo veel cultureelhistorische erfgoed verloren zou gaan. De taak om dossiers actueel te houden ligt ook bij de gemeente. Want toen de raad in Muiden hierover sprak in 2010 zag de wereld er - in crisis - heel anders uit dan nu." Bond Heemschut is op zich blij dat delen nu een monumentale status krijgen, maar vindt het jammer dat juist het belangrijkste deel van de werf geen status krijgt. "We hebben het gevoel dat de gemeente het op een dealtje heeft gegooid met de ontwikkelaar. Want de ontwikkelaar krijgt precies wat hij wil. Zo wordt bijvoorbeeld het Poortgebouw aangewezen als gemeentelijk monument. Daar hebben wij niet om gevraagd."

'Jammer dat belangrijkste deel geen status krijgt'

De erfgoedvereniging beraadt zich op een bezwaarprocedure en zal mogelijk naar de rechter stappen om de bouwplannen stil te leggen. Politieke partij GDP heeft inmiddels ook vragen gesteld over 'het hakkelend optreden' van het college en CRKE bij de aanvraag van deze monumentenstatus.