Ook Frederik van Eeden had een aapje. ‘Priem’ zit hier bij hem op schoot (foto uit 1895).
Ook Frederik van Eeden had een aapje. ‘Priem’ zit hier bij hem op schoot (foto uit 1895).

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Apen in Bussum (deel 1)

Tot zeker in de jaren 70 was het, ook in Bussum, niet ongebruikelijk om een aap als huisdier te hebben.

De arme aap van George Bosman van de Plastic Shop op de Kapelstraat 15 zat in de vitrine. Vele malen per dag tikten jong en oud op het raam om zijn aandacht te trekken. Ook Dirk Brandligt, opkoper van zilver, goud en inboedels in de Havenstraat 10 (oude nummering) had een aapje.

Op Driestweg 7 was tot 1978 het bedrijf A.M. van der Bijl BV, im- en exportonderneming in vogels en apen, gevestigd. De apen waren vooral bedoeld voor Nederlandse laboratoria. Omdat de gemeente Bussum Van der Bijl geen toestemming gaf om uit te breiden, verhuisde het bedrijf naar Almere. Een deel van de apen, zo was de bedoeling, zou in Bussum gehuisvest blijven.

Het echtpaar Jacobs

Woninginrichter C. Jacobs en zijn echtgenote mevr. 'Pop' Jacobs-Kamps hadden in hun huis aan de Brinklaan 50 (oude nummering) twee chimpansees, Jan en Kokoo, de grijze gibbon Monica en orang-oetanbaby Suzie. Jan zat 's avonds aan tafel en at wat de pot schafte. Als ze gasten hadden, waste hij eerst zijn handen en gaf iedereen uit zichzelf een hand.

Daarnaast had het echtpaar een eend met een evenwichtsstoornis, een verdwaalde kat, honden en nog wat huisdieren. Voor de apen was op zolder een soort apenkooi ingericht waar ze konden spelen. De apen gingen ook mee op vakantie, naar de caravan aan de Loosdrechtse Plassen.

De chimpansees Judith en Eva

Mevrouw Jacobs was als kind met apen opgegroeid. Haar moeder had er ooit een paar gekocht van een zeeman. "Het is een hobby die ongevaarlijk is zolang wij de beesten onder de duim houden. Merken ze dat ze ons de baas zijn, dan kunnen we ze beter wegdoen." Begin jaren 60 verhuisde het echtpaar samen met Irma (de inwonende zus van Pop) wegens sloop van hun huis naar de Brinklaan 106. De vier primaten verhuisden niet mee.

Maar al snel namen weer twee andere chimpansees hun intrek bij de familie Jacobs. Een Hilversumse handelaar in exotische dieren vroeg of hij gedurende zijn vakantieperiode de baby-aapjes Judith en Eva tijdelijk bij de Jacobsen mocht onderbrengen. Dat 'tijdelijk' werd 30 jaar.

Volgende week deel 2 van 'Apen in Bussum'.

Margreet de Broekert

Met dank aan Thomas van der Schuyt, Karin Boodt en Stichting AAP.

Bronnen: archief van Delpher en de Historische Kring Bussum.

Het im- en exportbedrijf aan de Driestweg 7  (foto: Beeld van Bussum).
Afbeelding
Irma met orang-oetanbaby Suzie  (Telegraaf 3-12-1965).