Het schilderij.
Het schilderij. Foto: Caroline van der Elst

Bijzondere ontdekking bij restauratie schilderij

NAARDEN Tijdnes de restauratie van het 16e-eeuwse schilderij 'Het oordeel van Salomon' blijkt dat een groot deel van het waardevolle schilderij in zowel de 17e, de 19e als de 20e eeuw is overgeschilderd. Het wordt hersteld naar het origineel zoals het door de schilder bedoeld is.

door Yvette de Vries

Het waardevolle schilderij hangt al zo'n vier eeuwen in het stadhuis van Naarden. Vanwege achterstallig onderhoud werd besloten om zowel het paneel als de lijst te laten restaureren. De restaurateur, Caroline van der Elst uit Hilversum, deed de bijzondere ontdekking. Het schilderij is zo belangrijk dat een team van deskundigen zich over een plan van aanpak heeft gebogen.

Grondig onderzoek

Na grondig onderzoek en overleg, met onder meer de conservator van het museum Catharijneconvent, een rijksmuseum voor religieuze kunst in Utrecht, en de hoofdrestaurateur van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, is besloten om het schilderij terug te brengen in originele staat.

Flinke klus

Zo'n tachtig procent van het schilderij is niet origineel

Een flinke klus waar Van der Elst zeker een half jaar mee bezig zal zijn. Maar het kan ook zomaar een jaar in beslag nemen vertelt ze. Dat is onder meer afhankelijk van de staat waarin de verschillende aangebrachte lagen zich bevinden en hoe makkelijk de lagen zich laten verwijderen. Omdat het een precies en intensief klusje is kan Van der Elst er ook niet elke dag fulltime mee bezig zijn.

Wegkrabben en retoucheren

Volgens de restaurateur was het schilderij in de 17e eeuw al vrij snel in slechte staat en was dat ook de reden dat het toen al werd overgeschilderd. Dat een schilderij een of meerdere keren wordt overgeschilderd komt veel vaker voor.

Ongebruikelijk

Echter, de mate waarin zowel in de 17e als in de 19e eeuw het paneel is 'bijgewerkt' is wel ongebruikelijk. Zo'n tachtig procent van wat je nu ziet van het schilderij is niet origineel, volgens de restaurateur.

Met een scalpel gaat Van der Elst nu de aangebrachte, niet originele, lagen wegkrabben om de originele voorstelling terug te halen en vervolgens te retoucheren. Ook dat gebeurt vrij vaak.

Geschenk aan Naarden

Het schilderij, geschilderd aan het einde van de zestiende eeuw werd in 1602 door het Naardense stadsbestuur geschonken aan het Naardense stadhuis dat in 1601 werd voltooid. Zowel het paneel als de lijst is volgens de restaurateur uiterst waardevol.

Extra bijzonder

Dat het ook nog steeds hangt in de oorspronkelijke habitat, het stadhuis van Naarden, maakt het extra bijzonder.