Faaske, Nita en Roos aan tafel met twee bewoners van Huize Godelinde.
Faaske, Nita en Roos aan tafel met twee bewoners van Huize Godelinde. Foto: Bob Awick

Jong en oud leren elkaar beter kennen

BUSSUM Dit jaar zijn er alleen meiden van het Willem de Zwijger naar de zangmiddag gekomen in Huize Godelinde. De giebelende tieners krijgen een rondleiding en kunnen daarna in het restaurant plaatsnemen. "Ga nu eens niet allemaal bij elkaar zitten, maar verspreid je als een vlek tussen de bewoners en probeer een praatje te maken", luidt het advies.

De meiden zitten erbij en kijken wat om zich heen. Een oudere man neemt achter in de zaal plaats bij het raam. Daar kan hij lekker in het zonnetje zitten. "Koffie graag, thee geef je maar aan de goudvissen", lacht hij. De zangboeken worden rondgedeeld. Een dame met een Amsterdamse tongval blijft maar zeggen dat ze het zingen zo gezellig vindt. Maar wat wel jammer is: de vaste pianist komt niet meer. Kunnen we niet allemaal een euro bijbetalen? Zodat we iemand kunnen inhuren? Een mooi idee, vindt één van de vrijwilligsters, maar ze heeft liever een vaste kracht waar ze wekelijks op kunnen rekenen. Aan een ander tafeltje zitten Roos, Nita en Faaske. Alle drie de scholieren denken na over een studie geneeskunde en dan is het leuk dat ze al wat kijk hebben op de zorg. Roos en Faaske doen om die reden ook al vrijwilligerswerk in dit huis.
De zangboeken komen inmiddels op tafel en ook de pianist - hij leefde vroeger op straat en heeft het pianospelen zichzelf aangeleerd, zo wordt verteld - is gearriveerd. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een gezellig, muzikale middag. Docente Julia van de Tol van het Willem de Zwijgercollege is razend enthousiast over de wisselwerking tussen jong en oud. "Wij werken vanuit de Unesco-gedachte: je bent een wereldburger en hebt oog voor je omgeving. Leerlingen realiseren zich niet altijd wat er gebeurt in de wereld om hen heen. Hier krijgen ze echt een kijkje achter de schermen."
Behalve de zangmiddag zijn de ouderen ook uitgenodigd om komende donderdag de musical 'Romeo en Julia' van het Willem de Zwijger in Spant! te bekijken. Het initiatief en de organisatie daarvan is al jaren in handen van Rotary Bussum. Zij zijn de drijvende krachten achter het samenbrengen van de verschillende generaties.
De Rotary regelt onder andere het vervoer en draagt de kosten. Louk Reilingh was hier vanaf het begin bij betrokken. Hij is blij dat het zo'n succesverhaal is geworden. "Vroeger gingen ze naar de generale repetitie, maar nu is er echt een extra middagvoorstelling geregeld waarbij alles tot in de puntjes is verzorgd. Er is ook extra geluid ingehuurd zodat het helemaal op en top is. We halen de ouderen met chauffeurs en busjes van de SKBNM, delen chocolaatjes van Kwakman uit, de jongeren helpen de ouderen de zaal in: kortom, het wordt weer een hele leuke en speciale avond waarbij jong en oud elkaar beter leren kennen."