Overgang naar wisselvallig weer, minder zacht

De meteowinter staat nog op de kalender, maar de lente is al volledig uit de startblokken. Deze week werden dagrecords uit 1964 gebroken, stellig ook een maandrecord inmiddels. Het hogedrukgebied dat met een zuidelijke stroming deze winterse warmtegolf veroorzaakt trekt oostwaarts weg. De stroming wordt westelijk met stilaan meer bewolking en kans op regen.

Donderdag en vrijdag

Na de zonnige woensdag neemt donderdag de bewolking geleidelijk toe. Er kan wat lichte regen vallen. De matige wind draait naar west. Met 11 graden als maximum is het minder uitgesproken zacht, maar nog wel zachter dan normaal. Dat is zo'n 6 graden. Vrijdag is het meest bewolkt met kans op een buitje. Bij een matige noordwestenwind wordt het 9 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is er vrij veel bewolking met kans op een bui. In de nacht naar zondag volgt regen. Overdag kan het tijdelijk opklaren, maar later volgt opnieuw regen. De zuidwestenwind wakkert aan tot krachtig. De temperatuur schommelt rond 10 graden. De nachten zijn minder koud en ook het verschil tussen dag en nacht is kleiner met een minimum van circa 5 graden.

Weetje

Het contrast in temperatuur vergeleken met vorig jaar, februari 2018, is enorm. In 2018 was februari recordzonnig, maar zeer koud. De koudste dag was de laatste dag van februari (de 28e) met -8.5 graden als minimum en –4.6 graden als maximum. In de laatste fase van deze februarimaand was het recordzacht, tot rond +17 graden. Een verschil van circa 25 graden.