Bij de Bussumse Intertoys-winkel blijft alles bij het oude.
Bij de Bussumse Intertoys-winkel blijft alles bij het oude. Foto: Bob Awick

Intertoys failliet, Bussumse winkel blijft gewoon open

Er moet heel wat geregeld worden na het faillissement van Intertoys. Maar één ding staat vast: de Bussumse winkel blijft open.

BUSSUM Speelgoedketen Intertoys is failliet verklaard, maar de Bussumse winkel aan de Nassaulaan blijft gewoon open. Dat laat speelgoedverkoper Wijnand den Uyl weten. "We hebben het heel veel jaren zelf gedaan en staan nu ook al voor een groot deel op eigen benen. De toekomst van onze winkel is niet in gevaar."

Toch komt vooral het personeel van de Bussumse speelgoedzaak maar weer net op adem. Ze hebben een razend druk weekend achter de rug. Afgelopen weekend was het laatste weekend dat mensen hun Intertoys-cadeaukaarten konden besteden. Dat zorgde voor een enorme toeloop aan klanten. "Het was echt ontzettend druk, zeker twee keer drukker dan normaal. Het was ook extra vol doordat de kassasystemen door alle drukte erg traag werden. Dat zorgde er wel voor dat er mensen teleurgesteld waren. Dat begrijpen we, maar we hebben gedaan wat we konden."

Na de drukte van afgelopen weekend is nu alles weer normaal. Dat de Bussumse Intertoys-winkel de deuren geopend kan houden, komt vooral doordat de winkel een franchise is en, hoe gek het ook klinkt, juist een hele grote winkel is. "Doordat we zo'n grote eigen winkel hebben, deden we een groot deel van de inkoop van speelgoed en andere artikelen al zelf. We hebben onze eigen kanalen en dat maakt het een stuk makkelijker. Daar komt nog eens bovenop dat we de laatste tijd, omdat het al wat slechter ging met de Intertoys-keten, nog meer dan daarvoor om ons heen keken naar alternatieven."

Zorgen over de toekomst van de zaak nu het grote Intertoys wegvalt, heeft Den Uyl dan ook amper. "We draaien echt heel goed en hoeven ons absoluut geen zorgen te maken. We bestaan al 90 jaar en dat zegt ook veel. We hebben een vaste schare trouwe klanten. Geen zorgen dus, we gaan op volle kracht door."
Toch zal er ook voor de speelgoedzaak van Den Uyl wel het een en ander gaan veranderen. De naam, om maar wat te noemen. "We hopen dat Intertoys een doorstart kan maken en dat we de naam kunnen houden. Dat maakt het op alle fronten natuurlijk een stuk makkelijker, omdat we dan kunnen blijven werken zoals we nu doen. Mocht Intertoys echt wegvallen, dan zullen we zeker voorlopig weer Speelgoed Den Uyl gaan heten. Dat zal veel oudere Bussumers wel een nostalgisch gevoel geven. Verder zullen we het vooral gaan merken aan kleine dingen. Het inpakpapier om maar wat te noemen. Daar hebben we nu nog genoeg van. Normaal gesproken bestelden we weer een paar Intertoys-rollen bij als het op was. Dan zullen we wat anders moeten gaan zoeken. Toch zijn dat allemaal probleempjes waar we wel een oplossing voor kunnen vinden."

Andere winkels

De Bussumse Intertoys-vestiging is zeer waarschijnlijk de enige vestiging van deze regio die openblijft. Want ook al komt er een doorstart, dan zullen niet alle winkels het redden.

'Zonder Intertoys gaan we weer Speelgoed Den Uyl heten.'