Naardense club 't Gooi scoort in slotoffensief alle 17 punten.
Naardense club 't Gooi scoort in slotoffensief alle 17 punten. Foto: Bastiaan Miché

'Je kan eens een mindere wedstrijd spelen, maar niet tegen Hilversum'

Hilversum won in Naarden na een enerverende wedstrijd met 21-17 en voert met miniem verschil de ranglijst aan. 't Gooi staat nu derde.

NAARDEN Er moest zaterdagmiddag worden gewonnen om de regie te houden in de kampioenspoule. Dat gaf nog extra accent aan de altijd beladen rugbyduels tussen 't Gooi en Hilversum.

Dat het scoren veel energie zou gaan kosten, was na een half uur spelen duidelijk. 't Gooi domineerde in het begin van de wedstrijd, maar het was Hilversum dat door Cameron Lawrence het eerst scoorde. Dat het bij de rust slechts 8-0 was door de penaltykick van Marcus Holden, betekende dat de ploegen vrijwel niets voor elkaar onderdeden. In de tweede helft liep Hilversum uit naar 21-0 door try's van Thom Isaak, Mau Simeona en een kick van Holden. Het was opmerkelijk dat Hilversum in het laatste kwartier onnodig de teugels liet vieren. 't Gooi zag kansen en scoorde in een slotoffensief alle 17 punten: door Ben Hammond, Harry Lyford, Nick Colvin en een benutte conversie door Marc Mistou.
Hilversum aanvoerder Chesny Crosby was blij dat het eindsignaal klonk. Hij concludeerde dat de wedstrijd geen tien minuten langer had moeten duren: "Het is logisch dat je met zo'n voorsprong wat gas terugneemt. Door domme overtredingen in het laatste deel van de wedstrijd kregen we het heel lastig. De periode dat we met grote verschillen wonnen, ligt ver achter ons. "
Speler Robin Kok van 't Gooi baalde dat zij in de veldslag met Hilversum het onderspit moesten delven. Kok houdt het simpel: "Zo'n nederlaag doet pijn. We zijn in staat om de bal meer dan 20 keer naar elkaar te spelen om bij de tegenstander gaten in de verdediging te slaan. Maar wanneer je met deze speelwijze te veel fouten maakt, verlies je de controle over de wedstrijd. Hilversum heeft volop geprofiteerd van onze missers en is in de counter met zijn snelle mannen levensgevaarlijk. Ik snap niet waarom we net als een week eerder tegen DIOK pas in de laatste fase van de wedstrijd tot scoren kwamen." Robin Kok oordeelt dat het team vooral naar zichzelf moet kijken. Daarom komt voor 't Gooi de komende interlandperiode als geroepen: "We zullen moeten analyseren waarom het nu zo stroef gaat; zeg maar terug naar de tekentafel. Je kan eens een mindere wedstrijd spelen, maar niet tegen Hilversum. Het verval is nu te groot. Landskampioen onwaardig. Zoals we nu spelen, redden we het niet om bij de top twee te eindigen en de finale om de landstitel te spelen. Je ziet tijdens de wedstrijd de frustraties toenemen. En dan lukt het helemaal niet meer."
Voor het Nederlandse rugby is het een zegen dat in de kampioenspoule uitslagen niet meer voorspelbaar zijn. Een aantal jaren geleden stak Hilversum boven iedereen uit; voor een jaartje leuk, maar niet langer. Twee jaar geleden kwam 't Gooi naderbij en werd vorig jaar overtuigend Nederlands kampioen. Dit seizoen is DIOK Leiden een serieuze concurrent geworden. Daarnaast hebben Castricum en Haagse zich ook versterkt en zijn de verschillen kleiner geworden.