Rijleraren blijven overwegen vrezen

BUSSUM De brede spoorwegovergangen op het spoortraject Hilversum - Bussum - Naarden leiden tot grote zorgen onder rijschoolhouders. Dat blijkt nadat afgelopen week de resultaten van het onderzoeksrapport na het dodelijke ongeluk aan de Herenstraat een jaar geleden werden gedeeld.

Afgelopen jaar overleed een rijschoolhouder (66) nadat zijn lesauto stil viel op het spoor en een tegemoetkomende trein met volle snelheid tegen zijn auto aan reed. Een leerlinge (18) die op dat moment achter het stuur zat, kon ternauwernood ontsnappen.

De rijschoolhouders houden de spoorwegovergangen sinds het ongeluk nog beter in de gaten. Toch ging het onlangs weer bijna fout aan de betreffende overgang aan de Herenstraat. "Recent kwam een andere collega ook stil te vallen op de spoorwegovergang doordat de leerling schrok van de toeters en bellen die afgingen tijdens het oprijden. Hierdoor sloeg de motor af op de overgang, die maar liefst vijf sporen breed is. De instructeur startte onmiddellijk en kon de auto in de achteruitversnelling zetten. Hij durfde niet over te steken: je weet ook niet waar de trein komt. Hij heeft het maar net gered. Dit risico is veel te groot", zegt rijschoolhouder Brigitte Halberstadt tegen Rijschool Pro.
De rijschoolhouders praten over het probleem met ProRail.

3