Het vreselijke ongeluk gebeurde afgelopen mei.
Het vreselijke ongeluk gebeurde afgelopen mei. Foto: Bob Awick

Rapport: omgekomen rijleraar had theoretisch de tijd om te ontsnappen

Het onderzoek naar het fatale ongeval op de spoorwegovergang aan de Herenstraat afgelopen mei is afgerond.

BUSSUM Er was geen technisch mankement aan de auto en in theorie was er voor de leraar nog tijd om uit de auto te komen. Dat zijn de belangrijkste conclusies in het onderzoek naar het dodelijke ongeluk op de spoorwegovergang afgelopen mei, dat nu is afgerond.

Wat gebeurde er ook alweer?
De 66-jarige rijschoolhouder Henk is een zeer ervaren leraar. Hij rijdt op 1 mei 2018 over de Bussumse spoorwegovergang bij de Herenstraat ter hoogte van café de Boemel. Dan valt de motor uit. Ondertussen gaan de spoorbomen dicht, de bellen rinkelen en de lichten knipperen: de trein komt eraan. De 18-jarige leerlinge die achter het stuur zit, stapt uit de auto en weet zichzelf in veiligheid te brengen. Riijschoolhouder Henk blijft echter in de auto zitten. De leswagen wordt vol geraakt door de trein. Henk overleeft het ongeluk niet.

Hoe kon dit gebeuren?
In het rapport, waar vakwebsite RijschoolPro over beschikt, staat onder andere dat er geen technische mankementen te vinden waren. Ook had de rijschoolhouder toen de auto afsloeg nog tijd om weg te rijden of te komen. Dat laatste is niet gebeurd en dat kan meerdere oorzaken hebben. De trein kwam er ook vrij snel aan en het zou kunnen dat hij in paniek raakte.

Wat meldt het rapport?
De resultaten van het onderzoek zijn gedeeld met de nabestaanden van de omgekomen rijschoolhouder. Collega-rijschoolhouder Brigitte Halberstadt heeft die uitkomsten, mede namens de familie, nu gedeeld. Halberstadt vertelt tegenover de vakwebsite van rijschoolhouders het volgende: "Het onderzoekt brengt naar voren dat de lesauto met normale snelheid het spoor op reed. De motor sloeg daarna om onbekende reden af. In de tussentijd stapte de leerling uit, waardoor de automatische parkeerrem erop ging", vertelt ze. Daarna stond de auto vast op het spoor. De rijschoolhouder boog vervolgens voorover. "Waarschijnlijk om met zijn hand het gaspedaal in te drukken aan de kant van de bestuurder. Binnen zeven seconden was de trein echter bij hem."

Kunnen hier lessen uit getrokken worden?
Rijschoolhouders kijken sinds het ongeluk nog meer naar andere hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan hun veiligheid, zoals onder meer een tweede gaspedaal. Zo'n pedaal, aan de passagierskant van de auto, had de omgekomen rijschoolhouder wellicht redding kunnen brengen. Veel rijschoolhouders hebben gesproken over het rapport. "Als instructeurs kunnen we nog bewuster worden van het gevaar, met name van het feit dat er weinig tijd is en dat die tijd verschilt per oversteek. Ook kunnen de nieuwste elektrische veiligheidsfuncties in auto's voor ons als nadeel werken", luidde daar de conclusie.