Ilona schiet met de recurveboog.
Ilona schiet met de recurveboog. Foto: Bastiaan Miché

Ilona blijkt talentvolle boogschutster

In het verre verleden gingen mannen met pijl en boog het bos en veld in om wild te schieten. Tegenwoordig is het een serieuze sport; zelfs Olympisch.

BUSSUM Het schieten met pijl en boog gebeurt wekelijks door ruim 170 leden die actief zijn bij de Handboog Schutterij Hilversum. Eén van hen is de Bussumse Ilona Hollander, die vorig jaar na de zomervakantie lid is geworden van de Hilversumse Schutterij. Het was voor de 18-jarige scholiere aan het Goois Lyceum een bewuste keuze en ze blijkt ook nog talent te hebben.

Het boogschieten kent drie disciplines: de traditionele houten handboog zonder hulpmiddelen, de recruveboog en de geavanceerde compoundboog. De recurveboog is Olympisch en Ilona Hollander schiet ook met een dergelijk wapen. Het boogschieten ziet er simpel uit, maar dat is het niet.
Ilona: "Naast de techniek van het schieten is het vooral een spelletje in je hoofd. Het is de truc de balans te vinden tussen het focussen op het moment dat je gaat schieten en daarna de ontspanning. Ik krijg veel aanwijzingen van ervaren schutters en daar doe ik mijn voordeel mee."
Al snel werd duidelijk dat Ilona Hollander aanleg heeft voor deze sport. Zij ging naar de rayonwedstrijden en vervolgens naar de regionale krachtmeting, die zij beide won. Opmerkelijk voor iemand die pas begint en een score van 258 punten noteert van de maximaal 300. Daarom mag zij op 9 maart meedoen aan de bondkampioenschappen om zich te meten met de 48 beste recurveschutters van Nederland.

Ongewilde druk

Een talent dus? Dat etiket wil Willem Beuken, voorzitter van de Handboog Schutterij Hilversum, haar niet opplakken: "Het gevaar is dat wanneer je iemand tot talent bombardeert, daar verwachtingen aan worden gekoppeld en zo ongewild de druk opgevoerd wordt. Ik schiet zelf 28 jaar en vroeger was ik bloedfanatiek. Ik weet uit ervaring dat als je jezelf te veel opfokt, het niet meer lukt. Het gaat juist ook om de ontspanning."

Die wijsheid probeert de voorzitter van de Hilversumse Schutterij over te brengen op leden die verder willen dan alleen een avondje recreatief schieten op de club. "Het mooie van schieten is dat het een individuele sport is en dat je van niets en niemand afhankelijk bent. Als je slecht schiet, ligt het helemaal aan jezelf. Belangrijk is dat je plezier hebt in deze sport. Je ziet het vanzelf als iemand gedreven is, zoals Ilona. Die komen er via de weg van de geleidelijkheid vanzelf. Iedereen probeert iedere keer boven zichzelf uit te stijgen. In onze club schiet iedereen op zijn of haar niveau en het is vooral belangrijk om plezier te hebben."

Eerst uitproberen

Voorzitter schutterij: 'Als je slecht schiet, ligt het helemaal aan jezelf'

"Het is niet zo," vervolgt Willem Beuken, "dat wanneer je wilt gaan boogschieten je direct spullen moet gaan kopen. Iedereen volgt eerst een introductiecursus van twee maanden - kosten 60 euro - met materiaal van de club. Dan krijg je een certificaat van bekwaamheid en kun je lid worden. Daarna mag je tegen een kleine vergoeding nog een maand schieten met materiaal van de club. Vervolgens moet je een besluit nemen wat voor soort boog je gaat aanschaffen. Daarbij kunnen wij adviseren en ook bemiddelen, zonder eigen gewin."

Meer informatie over de sport en deze vereniging is te vinden op handboogschutterijhilversum.nl.