Vrij zonnig, droog, overdag zacht, kans op nachtvorst

Na een regenachtige periode is het deze week droog dankzij een krachtig hogedrukgebied dat opschuift naar Centraal Europa. Deze positie veroorzaakt een zuidelijke stroming. In de middagen kan het bij volop zon voorjaarsachtig aanvoelen. In de nacht en vroege ochtend treedt stralingsvorst op met rijpvorming door overgang van waterdamp in ijs.

Donderdag en vrijdag

Na plaatselijk een bewolkte start komt de zon donderdag en vrijdag goed uit de verf. De temperatuur maakt dan grote sprongen opwaarts. Na een koude start van de dag met op grote schaal nachtvorst wordt het in de middag 12 à 13 graden in onze omgeving. Dat is zeer zacht voor februari, maar nog geen record. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde doet de zon goede zaken. De nachten worden iets minder koud met een minimum van iets boven nul, maar vlak boven de grond kan nog nachtvorst optreden. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind. Overdag loopt de temperatuur op tot een vroeg lenteachtig niveau van circa 12 à 13 graden. Recordzacht was het half februari 1998 met 15 à 16 graden.

Weetje

Totaal ander weer was het exact veertig jaar geleden, op 14 februari 1979. Noord-Nederland werd toen getroffen door een van de zwaarste sneeuwstormen uit onze geschiedenis. Boven de lijn Amsterdam-Harderwijk was er totaal geen verkeer mogelijk. Er vormden zich huizenhoge sneeuwduinen van 3 tot 6 meter. Veel dorpen en wijken van steden raakten ingesneeuwd.