De escaperoom wordt getest.
De escaperoom wordt getest. Foto: Plofhuisje 3

'Escaperoomexperience' voor
kinderen open op Fort Uitermeer

WEESP Een nieuwe ontwikkeling op het terrein van Fort Uitermeer: met ingang van de voorjaarsvakantie opent daar in een van de munitiemagazijnen een 'escaperoomexperience' speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De uitdaging is om in een uur tijd een testschot te lossen met een kanon.

Patricia Nederbragt van Fort Evenementen is samen met haar man Robert-Jan het brein achter deze uitdagende 4D-realitygame. Zij wonen in Muiden, houden kantoor in Nederhorst den Berg en breiden hun onderneming nu uit naar Weesp. Ze hebben alles zelf bedacht en gemaakt - tot aan het kanon aan toe. "We hebben het kanon nagemaakt dat ten tijde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op Fort Uitermeer stond." Het werkt als volgt: de opperkanonnier van het fort roept de hulp van de kinderen in. Hij moet een testschot lossen, maar alle materialen zitten achter slot en grendel en hij is de sleutels kwijt. Door middel van het oplossen van allerlei puzzels en raadsels hebben de kinderen één uur de tijd om het 'schot' te lossen.

Niet opgesloten

"De kinderen worden niet opgesloten", stelt Patricia de ouders en waarschijnlijk ook de kinderen gerust. "Het is ook geen echte escaperoom, want 'Het Kanon' is geen ontsnappingsspel. Daarom noemen we het ook liever een escaperoomexperience. Het draait om het gezamenlijk volbrengen van een opdracht: de opperkanonnier helpen met het testschot. Dat daar een tijdslimiet aan zit, maakt het natuurlijk wel spannend."

Een medewerker van het evenementenbureau, gekleed in een bijpassend militair kostuum, blijft continu in dezelfde ruimte. Om de kinderen eventueel te helpen met tips en/of hints, maar ook om in de gaten te houden of het voor sommigen toch niet te spannend is. Patricia: "Ouders kunnen in theorie mee naar binnen, maar voor de kinderen is dat wel minder leuk. Als alternatief kunnen ouders of begeleiders meekijken via het raam van de officiersruimte."
Patricia en Robert-Jan zijn de escaperoomexperience volop aan het testen. "Hiervoor hebben we hulp gevraagd aan onze vriendenkring. Dat heeft ons voldoende kinderen opgeleverd voor vijftien testgroepen. We checken onder meer de minimale en maximale groepsgrootte, de moeilijkheidsgraad van de puzzels en raadsels en de leeftijdscategorie." Het echtpaar heeft nog tot en met 16 februari de tijd om hun escaperoomexperience bij te schaven. Dan begint de voorjaarsvakantie van de scholen en gaat Het Kanon in bedrijf.

De experience kan worden gespeeld door kinderen van 8 tot en met 12 jaar, in groepen van minimaal 5 tot maximaal 12 personen. Het Kanon is te boeken op woensdag, zaterdag en zondag en in vakanties op alle dagen.Boeken kan binnenkort via plofhuis3.nl.

'We hebben het echte kanon van Fort Uitermeer nagemaakt'