Jacomette de Blois schreef het boek binnen vijf maanden.
Jacomette de Blois schreef het boek binnen vijf maanden. Foto: Yvette de Vries

Jacomette de Blois bundelt vijftig verhalen over de oorlog tot een boek

Behalve verhalen over de oorlog, biedt het nieuwste boek van predikant Jacomette de Blois ook gesprekstips.

BUSSUM In haar werk als geestelijk verzorger en predikant bij De Antonius Hof in Bussum hoort Jacomette de Blois dagelijks uiteenlopende verhalen. Veel daarvan gaan over de oorlog. Ze bundelde al deze verhalen en citaten tot een boek.

Maar het is niet zomaar een boek. Het is volgens Jacomette vooral bedoeld om het gesprek aan te gaan. Over de Tweede Wereldoorlog en welke invloed die op het leven van mensen heeft gehad en nog steeds heeft. Ze heeft het geschreven voor de ouderen zelf, maar ook voor hun familie, kinderen, kleinkinderen en professionele zorgverleners. "De impact die het op hun hele leven heeft gehad, dat moet worden gehoord." Naast de vijftig verhalen, voornamelijk van bewoners van De Antonius Hof, is een deel van het boek dan ook ingeruimd voor gesprekstips en hulpverlening. "Het zijn handreikingen om situaties te herkennen, maar ook om beter te luisteren als de oorlog 'zomaar' voorbijkomt", aldus Jacomette. Ze werkt al 26 jaar in De Antonius Hof en ze vertelt dat er geen dag voorbijgaat of ze hoort iets dat verwijst naar de oorlog. Dat het boek er nu pas komt, is in meer of mindere mate toevallig. Ze was ontzettend geraakt door al die verhalen, maar ook vooral door het feit dat het zo'n impact op de levens heeft gehad en eigenlijk overal in terugkomt. Om er een boek over te schrijven lag voor de hand, aangezien er eerder al een boek en twee kalenders met wijsheden van ouderen van haar verschenen. Toen haar uitgever haar vroeg of ze weer eens iets wilde schrijven kwam ze met een aantal ideeën, en dit boek over de oorlog was er een van. Ze schreef het boek in slechts vijf maanden tijd en wat haar betreft had een dergelijk boek veel eerder geschreven moeten worden. Met dit boek hoopt ze in ieder geval te bereiken dat er in gezinnen gepraat gaat worden en dat er ook echt geluisterd wordt. Ook naar de tweede en derde generatie: de kinderen en de kleinkinderen van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

De verhalen zijn over het algemeen een exacte weergave van de gesprekken, soms zijn het flarden en soms is een aantal verhalen samengevoegd. De namen in alle vijftig verhalen zijn gefingeerd omdat het vaak om precaire onderwerpen gaat.

Ondanks dat het boek over de herinneringen aan de oorlog gaat, die meestal als een schaduw over het leven liggen, zijn er ook verhalen die wat luchtiger zijn opgetekend. Zoals het verhaal over de wonderen. Dat verhaal gaat over een voormalig bewoonster van De Antonius Hof. Een volbloed Amsterdamse. Jacomette: "Ze zat dan aan tafel en in onvervalst Amsterdams vroeg ze ons: 'Mag ik nog effe een wonder vertellen?" Er volgde een verhaal over een miraculeuze ontsnapping aan de dood van haar verloofde. Hij was tewerkgesteld in het Ruhrgebied en had na een luchtalarm met een aantal kompanen kunnen ontsnappen. De sfeer aan tafel is na zo'n verhaal redelijk opgewekt, zeker als de dame in kwestie nog een verhaal over een wonder uit haar herinneringen naar boven haalt.
Jacomette is inmiddels 60. Ze groeide op in Bussum en had een joods buurmeisje, waarmee ze tot op de dag van vandaag een hechte vriendschap heeft. Ze vroeg zich vaak af wat ze zou doen als er iets vergelijkbaars zou gebeuren als de Tweede Wereldoorlog. Ook in het boek stelt ze zichzelf die vraag: wie durft zich te verzetten? "Natuurlijk hoop ik dat ik dan de goede keuze maak." Ze stelt dat er, ook nu, systemen kunnen ontstaan waarin mensen weggezet worden. "Dat is eng, ook omdat het door gewone mensen is gedaan, het is altijd dichtbij." Ze hoopt daarom dat het boek ook op scholen aandacht krijgt.

'Iedere dag komt het voorbij, ouder worden met de oorlog' is te bestellen via Berne Media Uitgeverij.