Kiki en Martje met hun spandoek op het Malieveld.
Kiki en Martje met hun spandoek op het Malieveld. Foto: Petra Olgers

Kiki en Martje hebben gestaakt voor het klimaat

BUSSUM Kiki Koopmans en Martje Maas, twee leerlingen van het Goois Lyceum, hebben afgelopen donderdag op het Malieveld gestaakt voor het klimaat.

"Ik hoorde over de Klimaatstaking via mijn moeder", vertelt Kiki. "Mijn moeder is druk bezig met het klimaat en daardoor maak ik me ook druk en ik vind het heel belangrijk om daar aandacht aan te geven. Ik vraag me daarom af of we het smelten van de ijskappen tegen kunnen gaan zodat de wereld blijft zoals hij nu is. Door de staking hoop ik dat anderen ook gaan nadenken over de opwarming van de aarde."
De 13-jarige brugklasser vertelt dat ze het heel indrukwekkend vond om bij de Klimaatstaking te zijn. "Ik had het tv-programma 'De Wereld draait door' gezien waar een groepje leerlingen zat dat de staking ging organiseren voor een beter Klimaatakkoord. De jongeren vertelden dat er zo'n 3000 leerlingen zouden komen, maar uiteindelijk waren er maar liefst 15.000 die meeliepen met de protestmars. Ook had ik een spandoek meegemaakt met de tekst 'Laat ons niet stikken'. Ik hoop dat de regering dit oppakt en iets aan het klimaat gaat doen."

Minder plastic op school

Op het Goois Lyceum mochten Kiki en Martje meedoen met de staking, maar ze moesten wel de volgende dag een presentatie geven over de staking en met oplossingen komen voor minder plastic op school.
"We kwamen met het idee om de broodjes niet meer met plastic te verpakken maar alleen met karton. Ook vinden wij het veel beter voor het klimaat als de plastic roerstokjes vervangen worden door houten stokjes. De school vond het goede voorstellen en gaat kijken of dit opgepakt kan worden. Ze zeiden tegen ons dat je met kleine stapjes ver kunt komen. We vinden het heel fijn dat de school ook iets voor het klimaat wil doen."