Raf, Febe, Marijn, Eva en Naomi hebben samen het liedje gezongen in de Wisseloord Studio's in Hilversum.
Raf, Febe, Marijn, Eva en Naomi hebben samen het liedje gezongen in de Wisseloord Studio's in Hilversum.

Kinderen van gescheiden ouders zingen het liedje 'Kies voor mij!'

GOOISE MEREN Kind In Een Echtscheiding (KIES) bestaat vijftien jaar en helpt kinderen waarvan de ouders in een scheiding zitten. Judith Overeem, leerkracht van groep 1 en 2 en vakleerkracht muziek op de Gooilandschool, heeft zelf meegemaakt hoe moeilijk het kan zijn voor die kinderen.

"Deze methode wordt ook op basisscholen gebruikt en door veel gemeentes gesubsidieerd. Je kunt op KIES kijken of als ouder contact zoeken met de gemeente voor een jeugdconsulent. Vaak worden de kinderen of jongvolwassenen doorgestuurd naar KIES in Hilversum. De kinderen gaan dan met elkaar in gesprek. Wat heel belangrijk is, is dat ze met lotgenoten in een groepje zitten en voelen dat ze hetzelfde hebben meegemaakt. Dat gevoel geeft een onderlinge band. Het is voor elk kind natuurlijk anders, maar ze zitten wel in dezelfde leefsituatie. Als blijkt dat de kinderen echt veel problemen hebben met de scheiding zijn er ook KIES-coaches die ze individueel begeleiden. Dit is ook mogelijk voor de ouders."

"Ik geef ook muzieklessen op de basisschool en heb de muziek gedaan voor het liedje 'Kies voor mij!'. Mijn oudste zoon Raf heeft de liedjes samen met Marijn en Eva, twee leerlingen van mijn school, en Naomi en Febe, mijn bonusdochters, opgenomen in de Wisseloord Studio's in Hilversum." Judith vertelt vol trots dat de kinderen het geweldig vonden om dit doen en dan ook nog in een echte studio waar beroemde artiesten nummers hebben opgenomen. "Ze hebben jammer genoeg zelf meegemaakt hoe het is als je ouders gaan scheiden en daarom wilden ze het graag zingen om het te kunnen delen met andere kinderen. Het liedje wordt nu ook gebruikt door zo'n 1500 KIES-coaches door heel Nederland. De kinderen kunnen in een groepje dan samen het liedje zingen, wat voor saamhorigheid zorgt. Daarnaast is het ook een roep naar ouders. In het liedje wordt gezongen 'Kies voor mij en ik kies voor jullie allebei. Al hoor je niet meer bij elkaar, je bent als ouder nog niet klaar. Dus kies voor mij!' Een kind hoort niet te kiezen tussen een moeder of vader. Helaas gebeurt dat in veel situaties wel. Met het liedje wil KIES kinderen herkenning en erkenning geven, kunnen zij het gevoel krijgen zich te mogen uiten en dat zij gehoord worden."
Judith is door haar scheiding ook gaan coachen bij KIES en geeft trainingen aan jonge kinderen. "Je kunt op www.kiesvoorhetkind.nl kijken naar KIES-coaches bij jou in de buurt. Het liedje is ook te vinden op die site onder 'kind'. Ga dan naar 'Lied en Film' onderaan de pagina. Het liedje van vier tot zeven jaar is gezongen door Marijn en Febe en voor zeven tot twaalf jaar door Raf, Eva en Naomi samen met een kinderkoor. Ook is er een link naar het YouTubekanaal KIESvoorhetkind.nl."