GAD komt met plan voor betere afvalscheiding

GOOISE MEREN "Afval is emotie", aldus beleidsadviseur Inger van Gelderen van de GAD en dat bleek inderdaad het geval. Tijdens het thema-uur vorige week woensdag in het gemeentehuis van Gooise Meren liepen de emoties soms hoog op.

Het thema-uur was georganiseerd zodat raadsleden en burgers bijgepraat konden worden over wat de GAD zoal doet en wat de plannen zijn voor de komende jaren. Ook het eeuwige discussiepunt 'scheiden aan de bron of achteraf scheiden' kwam aan de orde. Onder meer door de recente berichten dat in de regio Rotterdam mensen vanaf het najaar geen plastic afval meer hoeven te scheiden. Volgens Daniƫl Walkot, manager GAD, is het ook voor hen nog geen uitgemaakte zaak dat in de regio Gooi en Vechtstreek alles bij het oude blijft. In het najaar wordt geƫvalueerd hoe het nu gaat en ook wordt er hard gewerkt aan nieuwe plannen voor de komende jaren. Hierin staat onder meer ook hoe de GAD ervoor gaat zorgen dat huishoudens nog beter afval gaan scheiden. Nu wordt er zo'n 60% van al het afval gescheiden aangeleverd. Dat percentage moet omhoog naar 75% in 2020. Het zou zomaar kunnen zijn dat er een soort beloningssysteem wordt ingevoerd voor mensen die hun afval goed scheiden.

Bij de vragen die na de presentatie gesteld konden worden, liepen de emoties soms hoog op. 50PLUS-fractievoorzitter Andreas van der Schaaf was van mening dat de gemeente de inwoners te veel belast met al dat scheiden van afval. Hij wilde hier een politiek statement van maken, maar de voorzitter snoerde hem de mond. "Een thema-uur is om vragen te stellen over de presentatie", zo klonk het resoluut. Even later schreeuwde een toeschouwer dat wij, als Nederland, mensen in arme landen opzadelen met ons plastic. Hij verweet de GAD meerdere malen dat ze daar niet eerlijk over zijn. Hem werd te kennen gegeven dat hij de zaal kon verlaten.

15