"Pmd scheiden achteraf kan alleen als pmd aan de bron goed gescheiden wordt." Foto: Bob Awick

Gft scheiden moet nog veel beter

Vervolg van de voorpagina

De presentatie van de GAD bevatte ook flink wat cijfertjes. Zo was te zien dat we gemiddeld per inwoner nog 508 kilo aan afval in de verschillende bakken stoppen. Daarvan wordt 235 kilo gescheiden aangeleverd. Volgens beleidsadviseur Van Gelderen zijn we als regio goed op weg, maar of we die 30 kilo restafval per inwoner halen in 2025 is nog maar de vraag. Dat is namelijk de landelijke norm die het Rijk heeft vastgesteld. Van Gelderen was wel redelijk optimistisch, ondanks dat de grijze bak nog voor een groot deel gevuld zit met afval dat er niet in thuishoort. "23% bestaat nog uit pmd, 13% uit papier en 15% uit gft-afval", somde ze op. Glas en textiel treffen ze er nauwelijks nog in aan. Wat betreft het scheiden van pmd (plastic) en gft (eten en tuinafval) kunnen we dus nog wel wat beter ons best doen thuis. Dit jaar start de GAD daarvoor in ieder geval weer met een actie voor het beter scheiden van gft-afval. Vorig jaar deelden ze al kleine afvalbakjes voor in de keuken uit, in de hoop dat mensen hun etensresten beter scheiden. Die bakjes vonden toen gretig aftrek. Ook de afvalcoaches, die sinds 2016 actief zijn, moeten ervoor zorgen dat mensen beter afval gaan scheiden. Want dat valt soms nog niet mee.

Maatregelen

De GAD heeft de afgelopen jaren al verschillende maatregelen genomen om het scheiden van afval als het ware af te dwingen. Zo hebben de meeste huishoudens een kleinere grijze bak gekregen en wordt hij ook minder vaak geleegd: één keer in de drie weken. Van Gelderen noemde het een stimulans om het goed te doen. Volgens haar moet dat ook prima kunnen. "In grote delen van Nederland wordt de bak maar één keer per vier weken geleegd." Volgens de beleidsadviseur heeft ook de container voor plastic ervoor gezorgd dat er minder plastic in de grijze bak verdwijnt. "De plastic zakken waren blijkbaar minder dwingend, de vrijblijvendheid gaat eraf met zo'n bak in je tuin", stelde ze.

Maar eigenlijk gaat het niet eens zozeer over afval scheiden, maar meer over wat je met het afval nog kunt doen. "Het gaat over circulariteit", aldus Van Gelderen. En weer kwamen er mooie cijfertjes tevoorschijn. Over zo'n tien jaar, in 2030, moet 50% van al het afval op een goede manier verwerkt worden. In de praktijk betekent dat dat bijvoorbeeld plastic na verwerking ook plastic blijft en dat papier ook papier blijft. Dit zijn echter de landelijke streefcijfers. Welk percentage de GAD er voor de regio op plakt is nog niet bekend. In ieder geval is wel duidelijk dat de GAD er nog niet uit is. Ook voor wat betreft het gescheiden inzamelen. Volgens Van Gelderen kiezen ze vooralsnog daarvoor en niet voor achteraf scheiden. "Pmd scheiden achteraf kan alleen als pmd aan de bron goed gescheiden wordt." Zit er bijvoorbeeld veel gft bij, dan lukt dat al niet. Ook schijnt er bij de verwerkingscentrales nog niet voldoende capaciteit te zijn om dat te doen. Dat zou in de toekomst volgens Walkot wel kunnen veranderen. De vraag die dan onherroepelijk weer naar boven komt is of je dan moet blijven vasthouden aan bronscheiding of dat je als GAD gaat kijken of nascheiding ook voldoende oplevert. De GAD is er nog niet uit, maar zal het zeker, samen met andere partijen, onderzoeken.

'Het gaat eigenlijk niet over scheiden, maar over circulariteit'