Annemarie den Dekker is de nieuwe directeur van het Muiderslot.
Annemarie den Dekker is de nieuwe directeur van het Muiderslot.

'Ik vind kasteel Het Muiderslot een magische plek om te werken'

Annemarie den Dekker is sinds september directeur van Rijksmuseum Muiderslot en ze wil graag dat het kasteel toegankelijker wordt voor een breder publiek.

NAARDEN "Voor mij is het Muiderslot een magische plek", vertelt een enthousiaste Annemarie den Dekker (46).

"En dan bedoel ik de combinatie van het kasteel, de tuinen en de uitkijk over de Vecht. Fantastisch dat ik hier mag werken. Door mijn liefde voor het Muiderslot was ik al jaren lid van de raad van toezicht. Toen directeur Bert Boer aangaf te gaan werken in het Maritiem Museum in Rotterdam, werd ik gepolst of ik interesse had om directeur te worden. En dat had ik: ik heb gesolliciteerd en ben aangenomen." Na haar studie kunstgeschiedenis heeft ze bijna twintig jaar gewerkt bij het Amsterdam Museum als conservator, hoofdconservator voor de inhoudelijke artistieke kant en als adjunct-directeur.
Het Muiderslot trekt jaarlijks zo'n 145.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. "Ik wil een plan maken om een nog breder publiek naar ons kasteel te krijgen en dan bedoel ik jong én oud. Het kasteel heeft ooit de naam Amsterdam Castle gekregen. Die naam is jaren geleden ontstaan omdat het kasteel al heel lang een relatie heeft met Amsterdam en is toen overgenomen om meer buitenlandse toeristen naar het kasteel te krijgen. Ook vind ik het Muiderslot het stoerste rijksmuseum van Nederland door de verhalen uit de middeleeuwen. Die verhalen willen we gaan gebruiken tijdens tentoonstellingen en kunstevents, maar ook dat je hier kunt koken met vergeten groenten uit de tuin, concert of toneelstuk in de tuin of een cursus voor kinderen over smaaklessen met een kok. We zijn nu aan het bekijken hoe we dit het best kunnen oppakken."
Annemarie vertelt dat ze educatie heel belangrijk vindt. "Een van mijn eerste vragen was dan ook: als hier zo veel kinderen komen, waarom hebben wij geen kinderdirecteur of een kinderraad? En dat wil ik ook gaan opzetten, want kinderen zien en beleven het kasteel heel anders dan volwassenen. Je kunt een verhaal vertellen van het kasteel in de middeleeuwen, maar je kunt je ook gaan focussen hoe het was voor kinderen in die tijd of een tour aanbieden over hoe het was voor vrouwen in de middeleeuwen. Vanaf 1 april geven we ook themarondleidingen, zoals over erotiek in de middeleeuwen. Het verleden is het uitgangspunt, maar dat willen we graag naar het heden halen."

Het kasteel, de tuinen en de omgeving moeten toegankelijker worden voor een divers en breed publiek. "Dat doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met de vaste medewerkers, freelancers en vrijwilligers. Het samenwerken vind ik heel belangrijk. We hebben op dinsdag 12 februari van 14.00 tot 16.00 uur een open dag in het museumcafé om meer vrijwilligers te krijgen. We zijn op zoek naar vrijwilligers die de scholen willen begeleiden en gastheren, -vrouwen of mensen die zich willen bezighouden met de collectie. Kun je niet aanwezig zijn, neem dan contact op via info@muiderslot.nl."