De nieuwe centrale moest naast de bestaande komen.
De nieuwe centrale moest naast de bestaande komen. Foto: Trudy Kroese

Plan voor biomassacentrale achter Maxis stuit op veel protest

Achter de Maxis wil de Nuon een biomassacentrale realiseren. De gemeente Diemen gaat hierover, maar de gevolgen komen ook op het bordje van Gooise Meren terecht.

MUIDEN 'Verduurzaming van het warmtenet' noemt Nuon de grote biomassacentrale die het bedrijf achter de Maxis wil bouwen. Het plan is om daar vijftig vrachtwagenladingen houtkorrels per dag te verbranden voor stadsverwarmingen in Amsterdam en Almere. Omwonenden maken zich zorgen over de uitstoot van fijnstof. Er hebben inmiddels 4.000 mensen een petitie ondertekend en ook de gemeente Gooise Meren is wakker geworden.

De centrale ligt op de rand van Diemer grondgebied, maar luchtverontreiniging trekt zich niks aan van gemeentegrenzen. De uitstoot dwarrelt net zo makkelijk neer in Muiden, Muiderberg, Naarden, Weesp en IJburg. De gemeenten Amsterdam, Weesp en Gooise Meren uitten dan ook hun zorgen bij Diemen. De raad van Diemen deelt de zorgen, maar kan tot nu toe juridisch weinig anders dan de stappen in het proces goedkeuren. Uiteindelijk beslist de provincie Noord-Holland over de vergunning. Diemen zoekt daarom steun bij de provincie, Amsterdam, Almere, Gooise Meren en Weesp om afspraken met Nuon af te dwingen over het gebruik en de tijdelijkheid van de centrale en garanties op het gebied van luchtzuivering.

Het college van Gooise Meren besloot gisteren (dinsdag) om zich maar wat actiever op te gaan stellen. "We zijn dan wel geen afnemer van hun energie en warmte, onze inwoners krijgen wel te maken met de effecten van deze centrale. Onze inzet is om de belangen van onze inwoners vanuit een gezamenlijk belang te dienen. Daarom gaan we actief contact zoeken zodat we goed geïnformeerd worden. De zorg voor de gezondheid van onze inwoners weegt zwaar. Het is niet verstandig om goedkeuring te geven aan de bouw van een biomassacentrale zolang er geen afdoende garanties zijn omtrent de schadelijke milieuaspecten als de uitstoot van fijnstof en andere stoffen. Daarbij vormen ook de vijftig vrachtwagens per dag over de weg een inbreuk op de woonomgeving van onze inwoners. Na de nodige gesprekken zullen wij als Gooise Meren ons standpunt hierin bepalen", aldus wethouder Barbara Boudewijnse.

Afspraken

De gemeenteraad van Diemen ging vorige week akkoord met het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bezwaar voor de bouw van een biomassacentrale door Nuon in Diemen, maar dat ging niet van harte. Eigenlijk wil zowel het college van B en W als de gemeenteraad geen biomassacentrale. Desondanks adviseerde het college om akkoord te gaan met deze tussenstap. Het weigeren van de ontwerpverklaring had tot gevolg kunnen hebben dat Nuon naar de rechter was gestapt en dat had weer grote financiële gevolgen voor Diemen kunnen hebben. Diemen dringt nu aan op een convenant met de provincie Noord-Holland en bij voorkeur Amsterdam en Almere en mogelijk Weesp en Gooise Meren. In dit convenant moeten afspraken worden gemaakt over onder andere de tijdelijkheid van de centrale, het garanderen van een duurzame herkomst van de te verstoken biomassa, het gebruik van de warmte en de gevolgen voor de luchtverontreiniging. Wethouder Nuijens uit Diemen: "Biomassa is volgens het Rijk bedoeld als tussenstap in de transitie naar echt schone energie. Nuon geeft aan alleen écht duurzame biomassa te verstoken."

Nuon zelf lijkt de enige voorstander van een biomassacentrale. Het bedrijf denkt hiermee grote delen van het jaar geen aardgas meer nodig te hebben voor de stadsverwarming voor Almere en Amsterdam. Goed idee, zou je zeggen, maar het werpt direct de vraag op hoe duurzaam biomassawarmte is. Ook zijn er vraagtekens over hoe schadelijk de uitstoot van zo'n centrale is. Niet alleen voor de directomwonenden in Diemen, Muiden, Muiderberg, Weesp en Naarden, maar zelfs voor gebieden die veel verder gelegen zijn, zoals de Veluwe.
Mensen kunnen zienswijzen indienen tegen de ontwerpverklaring. Diemen besluit in juni over een definitieve verklaring van geen bezwaar. Het is de provincie die het besluit over de omgevingsvergunning neemt. Op maandag 11 februari (19.00 tot 21.00 uur) is er in Theater de Omval in Diemen een inloopavond over de biomassacentrale.