Afbeelding
Foto: Picasa

een uitgelezen boek

Atlas uit 1890

'Geschiedkundige Atlas van Nederland in Zestien Kaarten met toelichtenden tekst'. Deze dunne atlas (19 bij 25 cm) is een facsimilé/herdruk van de atlas uit 1890 die in 2005 door Waanders werd uitgegeven. De atlas kwam niet in de handel, maar werd aan abonnees van een historisch verzamelwerk verstrekt.

De kaarten uit het Nationaal Archief zijn op eenzelfde manier opgezet zodat ze met elkaar vergeleken kunnen worden. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor zowel het lager als voortgezet onderwijs. Ze geven een beeld van de onafgebroken strijd tegen het water en van de wijzigingen van grenzen, ook binnen Nederland. De eerste kaarten zijn van vóór de Middeleeuwen; een paar kaarten geven duidelijk aan hoe het zat met de Generaliteitslanden in de 18e eeuw en de laatste acht geven de staatkundige veranderingen aan tussen 1798 en 1839 zoals die toen bij het eindtraktaat na de scheiding met België zijn vastgesteld. De bladen van de atlas zijn van een zeer hoge papierkwaliteit. C.L. Brinkman te Amsterdam heeft in 1890 de oorspronkelijke atlas uitgegeven.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 12. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.