Michel Klein kan erg genieten van het Naardermeer.
Michel Klein kan erg genieten van het Naardermeer. Foto: Jessica de Jong

Michel Klein vereerd met nominatie

BUSSUM Michel Klein, Statenlid voor de ChristenUnie in Noord-Holland, is genomineerd voor de titel 'Groenste Politicus van 2018'. Hij is vereerd met de titel en zet zich dan ook in zijn functie in voor een groenere omgeving.

De verkiezing is georganiseerd door Natuurmonumenten. Er zijn tien kandidaten in de race voor de titel. Klein is blij dat er dit jaar aandacht is voor provinciale politici en hoe zij zich inzetten voor de natuur. Zelf is hij gek op het Naardermeer en pakt hij regelmatig de fiets naar zijn andere baan bij de VU in Amsterdam.

"De provincie heeft de belangrijke taak om voor de natuur én de energietransitie te zorgen. Wij hebben veel invloed op hoe het de natuur vergaat; dit komt doordat diverse taken op dit gebied zijn overgeheveld van het Rijk naar de provincie. Wij zijn bijvoorbeeld druk met de zogenoemde omgevingsvisie. Dit houdt in dat wij bepalen hoe de provincie er in 2050 uit moet komen te zien. We kijken dan naar randvoorwaarden en kaders." Klein geef hier een concreet voorbeeld van: "Neem de Voormeerpassage hier in het Naardermeer. Dat is de ondertunneling van het spoor. De provincie betaalt hier aan mee. We hebben gezegd: als het om ontwikkelingen gaat, kijk dan ook meteen hoe je de biodiversiteit kunt versterken. Dat doen we hier door niet alleen een recreatieve fietstunnel aan te leggen, maar door ook een ecoverbinding te maken en faunapassages."

Daarbij komt het ook regelmatig voor dat Klein erop let dat er geen 'oude' plannen opnieuw ten tonele komen. "Zo werd er laatst gesproken over een weg over de heide bij Hilversum. Of een verbinding over de heide tussen de A1 bij Bussum en het Media Park. Als zo'n plan opkomt, dan komen wij daar direct tegen in het verweer."
Toch zou hij soms graag een stap verder gaan, maar daar is binnen de provincie niet altijd ruimte voor. "Ik ben bijvoorbeeld recent betrokken geweest bij de herinrichting van de N236 ter hoogte van de Hocras en de Gamma. Helaas was daar, wat de provincie betreft, alleen ruimte voor wat accentverschillen. Ik had de omwonenden liever wat meer tegemoet willen komen in hun wensen om de weg veiliger te maken." Tot slot vertelt de Bussumer dat de provincie bezig is met het realiseren en verbeteren van snelfietspaden. "Zo wordt de Naarderweg tussen Bussum en Hilversum (vanaf de Watertoren tot het Media Park) op korte termijn aangepakt."

Tot en met zondag 10 februari kan gestemd worden op Michel Klein via www.groenstepoliticus.nl. De winnaar wordt bekendgemaakt in de live-uitzending van VARA Vroege Vogels op zondag 10 maart.