Dick en Anneke willen een AED aan hun woning in Muiderberg realiseren.
Dick en Anneke willen een AED aan hun woning in Muiderberg realiseren. Foto: Jessica de Jong

Uitbreiding AED's blijft primair liggen bij burgers, gemeente helpt mee

De gemeente gaat zich intensiever bemoeien met het realiseren van een groter AED-netwerk. Tot nu toe waren het vooral burgers die hier het voortouw in namen.

GOOISE MEREN Het aantal reanimatie-apparaten in Gooise Meren is het laatste jaar flink toegenomen door crowdfundingacties van burgers, maar het zijn er nog lang niet genoeg. Daar kan op korte termijn verandering in komen nu de gemeente zich er intensiever mee gaat bemoeien.

Afgelopen week heeft de gemeenteraad ingestemd met een voorstel. Concreet houdt dit in dat de gemeente een coördinerende rol gaat spelen bij een groter AED-netwerk in Gooise Meren. Wethouder Barbara Boudewijnse vertelt over het voorstel. "Het is heel belangrijk om zo'n netwerk te hebben en dat de kans optimaal is dat iemand binnen zes minuten de hulp krijgt die hij nodig heeft." De gemeente wil ook een plan hiervoor maken en kijken naar financiering samen met burgers, maar uiteindelijk wil zij niet verantwoordelijk zijn voor het slagen van een dergelijk netwerk. Die rol ligt volgens het college echt bij de burgers en burgerhulpverleners. Er is nu een flink aantal AED's in de gemeente, maar vooral het aantal dat 24 uur per dag beschikbaar is moet omhoog. Meer BuurtAED's dus, maar ook de AED's die nu achter slot en grendel hangen bij sportclubs, winkels en zelfs het gemeentehuis moeten 24 uur per dag bereikbaar zijn. In Muiderberg bijvoorbeeld zijn er zo'n vijf AED's, maar niet één is het klokje rond beschikbaar. Als het goed is komt daar op korte termijn wel verandering in. De gemeente heeft toegezegd AED-kasten te hangen aan gebouwen waar nu een defibrillator hangt. In Muiderberg gaat het dan onder meer om gebouw De Rijver. Daarnaast is er twee weken geleden door een inwoonster van Muiderberg, Anneke Marjot, een crowdfundingactie begonnen voor een BuurtAED. Marjot verspreidde 150 flyers en er kwam een oproep op Facebook. Er is nog 360 euro nodig. Marjot, die zelf verpleegkundige is, weet als geen ander hoe belangrijk een AED is voor het redden van levens. Haar echtgenoot kreeg vorig jaar een hartinfarct en zijn geluk was dat zij verpleegkundige is. Op nog een aantal plekken, zoals het gemeentehuis in Bussum, de Kazerne in Muiden, het voormalige stadhuis in Naarden en de drie gemeentewerven, waar nu al defibrillators hangen, laat de gemeente AED-kastjes buiten aan de muur monteren. Voorwaarde is wel dat er voldoende burgerhulpverleners zijn.

Burgerhulpverleners

Een groeiend aantal AED's betekent nog niet dat er meer levens worden gered. Burgerhulpverleners, mensen die geregistreerd staan en weten hoe je met zo'n apparaat moet omgaan, zijn cruciaal. Marjot: "Als iemand een hartstilstand krijgt, begin je met reanimeren, 112 moet gebeld worden en een tweede persoon moet de AED gaan ophalen." Bussumer Ed Baas was vorig jaar een van de eersten in de gemeente die een succesvolle crowdfundingactie voor een BuurtAED begon. De AED hangt sinds oktober vorig jaar aan de muur van zijn woning aan de Bijlstraat. Maar dat was voor de Bussumer niet voldoende. Ten eerste vond hij dat het aantal burgerhulpverleners omhoog moest. Dat is aardig gelukt, er zijn nu 21 burgerhulpverleners in de directe omgeving. Belangrijk daarbij is dat niet alleen de AED's, maar ook deze hulpverleners zijn aangemeld op het landelijke netwerk www.hartslagnu.nl. Zijn tweede streven - een beter dekkend AED-netwerk - is ook een stap dichterbij nu de gemeenteraad het voorstel heeft aangenomen.