Veel bezoekers kwamen naar de beurs.
Veel bezoekers kwamen naar de beurs. Foto: Bob Awick

Kunst en Antiek weekend ieder jaar populairder; dit keer 13.000 bezoekers

Het Kunst & Antiek Weekend trok zo'n 13.000 kunstliefhebbers die voor het gevarieerde aanbod van oude, moderne en hedendaagse kunst naar de Grote Kerk in Naarden kwamen.

NAARDEN Tijdens de 22ste Kunst en Antiek Beurs presenteerden 57 galeries en kunsthandelaren hun kunst en antiek. "Het is uniek dat deze beurs in een kerk wordt gehouden", vertelt organisator Johan Rissik van Interevent.

Interevent organiseert al 22 jaar deze beurs. "We werden toen benaderd door de Stichting Grote Kerk om deze beurs in de kerk te organiseren, zodat ze financiële middelen hadden voor het behoud van het monument. Toen we begonnen was het een kleine antiekbeurs in de kerk, maar omdat het aantal bezoekers elk jaar groter werd, hebben we na zeven jaar de beurs groter gemaakt. We hebben een tent geplaatst op het grasveld die overloopt in de kerk. De stichting is nu bezig om het dak van de kerk te renoveren en daarom was ons thema dit jaar 'Alles onder een dak'. We hadden aan de deelnemers gevraagd om van een onderwerp of kunstenaar zo veel mogelijk mee te nemen zodat het 'alles onder een dak' werd."
"De variatie is heel groot en gaat van schilderijen, tekeningen, prenten, antiek, beelden, klokken, juwelen, zilver, porselein en ikonen tot art deco. Ik zeg dan ook altijd dat het de leukste kunst- en antiekbeurs van Nederland is en dat merk je ook aan het aantal bezoekers, dat elk jaar steeds groter wordt. Alle kunstobjecten worden vooraf op echtheid gecontroleerd zodat je verzekerd bent van authenticiteit en kwaliteit en zijn allemaal van hoge kwaliteit. Wie van kunst houdt, kwam zeker aan zijn trekken tijdens het Kunst & Antiek Weekend in de Vesting." Johan vertelt dat er twee bijzondere kunstenaars in de Grote Kerk stonden. "Voor de tweede keer was Ravage uit Frankrijk aanwezig. Kunstenaars Clemens Rameckers en Arnold van Geuns, bekend als het duo Ravage, maken op kunstgebied van alles: van schilderijen, porselein en beelden tot lampen. Bijzonder mooie kunst die ook heel decoratief is."

De galeries en kunsthandelaren kwamen uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Ook Peter uit Almere komt speciaal naar de beurs omdat er qua kunst veel variatie is. "Ik kom hier nu voor de vierde keer en blijf me verbazen over de variatie van de vele kunstwerken. Ik hou van kunst en hier kan ik heerlijk 'snuffelen' en ik hoop elke keer dat ik iets onverwachts moois ontdek. Ook vind ik de grootte van de beurs heel fijn en natuurlijk de combinatie van de kunstwerken en de sfeer van de kerk." Foekje ten Cate uit Bussum staat niet met kunstwerken op de beurs, maar bij haar kun je terecht als je oude meubels wilt laten restaureren. "Met mijn eigen bedrijf sta ik nu tien jaar op de beurs en ik vind het heel leuk, vooral ook het publiek. Ze zijn echt geïnteresseerd en veel standhouders zijn tevreden over de verkoop van hun artikelen."

De kunstwerken op de beurs zijn heel verschillend.
Veel mooie schilderijen in de kerk.
Kunst van de Ravage.