Irene van den Bos is een van de antikraakkunstenaars.
Irene van den Bos is een van de antikraakkunstenaars. Foto: Bob Awick

Culturele broedplaats Fortlaan 9
staat open voor de buurt

Kwasten, muziek en fotografie: het bruist van kunstzinningheid in de voormalige Emmaschool. Hier geen leegstand, maar antikraakateliers.

BUSSUM De gangen in de oude Emmaschool zijn stil. Geen kinderen, geen jasjes, geen speelgoed, geen boekenkasten. Wel klassieke muziek in de verte en een grote open ruimte. In een van de voormalige kleuterlokalen zit Irene van de Bos achter haar schildersezel. Geconcentreerd werkt ze aan een portret van een dame.

Irene werkt met olieverf. Ze doet het vlug. Het gezicht is al klaar, de achtergrond wordt nu geel. Het werk gaat er direct meer van leven. Het portret verbeeldt de visie van Irene op deze vrouw. Op de foto ziet ze er minder knap uit dan op het schilderij. Een dagje doet de kunstenares uit de Hilversumse Meent erover en dan is ze klaar en maakt ze gewoon nog een schilderij, maar dan in een andere stijl: iets duisterder, niet per se mooi of sociaal wenselijk. Want braaf werk, daar houdt ze niet van. Irene is een van de kunstenaars die onderdak hebben gevonden in een klaslokaal. Ze is erg over de ruimte te spreken. "Het is hier lekker warm, mooi ruim en licht. Bovendien betalen we maar 250 euro per maand. Waar vind je nu zo'n mooie ruimte voor zo weinig geld?" Ze zit er sinds de eerste week van januari. Haar vorige atelier had ze in de voormalige Michiel de Ruyterschool in Bussum-Zuid. "Dat was duur en lawaaiig. Ik ben heel blij dat ik nu hier lekker rustig kan werken. Het is wel antikraak, dus het kan zijn dat we er opeens uit moeten. Wel krijgen we dan een alternatief aangeboden. Maar de De Ruyterschool was ook antikraak en daar zat ik al zes jaar."
Elisabeth Koning is fotografe. Zij kwam als eerste in Fortlaan 9 en zij vroeg of Irene ook wilde komen. Irene op haar beurt vroeg haar vriendin en collega-kunstenares Tineke Smith. Tineke zit nog midden in de verhuizing. "Ik ben superblij met mijn klaslokaal. Maar ik houd nog wel een ruimte aan op de Vliegdenweg, daar zitten ook diverse kunstenaars samen in een gebouw. Maar ik voel mij op die locatie niet vrij genoeg om veel te doen met muziek. Dat is wel een grote wens van mij. Hier aan de Fortlaan 9 ga ik dan ook veel experimenteren met muziek, dans, beeldende kunst en mijn ruimtelijke installaties. Ik zie mijn atelier als een soort cocon waarin ik mij volledig kan concentreren. Daarbij is het heel leuk dat hier zo veel inspirerende mensen zitten. Irene en ik overleggen ook graag over ons werk en dat werkt heel prettig."
De andere kunstenaars in het pand hebben ook allemaal een eigen specialiteit. Zo is er een ICT-kunstenaar, een dame die met textiel werkt en iemand met een evenementenbureau. De grote aula staat nu nog leeg, maar daar zal Tineke in ieder geval haar piano willen neerzetten. De ruimte biedt veel mogelijkheden, bijvoorbeeld voor workshops en feestjes. Op het plein willen ze een buurtbarbecue organiseren en denken ze aan moestuintjes voor de buurt. "We hopen op interactie met de buurt, zeker op onze openatelierdag die we na de voorjaarsvakantie gaan organiseren."