Anne Frank in 1941.
Anne Frank in 1941. Foto: Frans Dupont

Noord Hollands Toneel zoekt actrice voor rol van Anne

Voor de vierde keer gaat theatermaker Peter van Bokhorst het toneelstuk 'Anne' naar het dagboek
van Anne Frank regisseren.

BUSSUM Anne Frank zou dit jaar negentig jaar geworden zijn en precies tien jaar geleden heeft Peter van Bokhorst voor de eerste keer het toneelstuk geregisseerd. "Ik vond het tijd worden om het verhaal opnieuw te vertellen", aldus Peter. "En dit keer bij Noord Hollands Toneel."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Anne Frank meer dan twee jaar ondergedoken aan de Amsterdamse Prinsengracht. Tijdens haar verblijf in de schuilplaats schreef zij haar dagelijkse belevenissen op in haar dagboek. Anne, haar zus Margot en ouders zaten vanaf 1942 verscholen in het Achterhuis, samen met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer. In augustus 1944 werden ze verraden en naar concentratiekampen gebracht. Alleen Annes vader Otto overleefde de oorlog. Het verhaal van de familie Frank is door 'Het Dagboek van Anne Frank' over de hele wereld bekend geworden. "Voor jongeren is het verhaal van de Jodenvervolging en de vernietigingskampen een onbekend verhaal. Hun grootouders zijn van na de oorlog. De verhalen worden niet meer automatisch van generatie op generatie doorgegeven. Toch is het verhaal van Anne over gevoelens, angsten en onderdrukking helaas nog steeds van deze tijd. Kort geleden werd een rapport gepubliceerd van het Europees Bureau voor Grondrechten waaruit blijkt dat het antisemitisme in Europa enorm is toegenomen. Daarom overweegt al 38 procent van de Europese Joden emigratie. Des te meer reden om het verhaal van Anne weer opnieuw te vertellen zodat haar verhaal nooit vergeten wordt."

Peter regisseert het toneelstuk dit keer bij het NH Toneel. De vorige succesvolle producties waren bij Toneelgroep Hilversum, Goois Miniatuur Theater en de Plankeniers. "Ik vond het weer tijd worden om het verhaal van Anne Frank opnieuw te vertellen, maar zonder een goede actrice, die Anne kan spelen, begin je niets." Ook zoekt Peter een actrice voor de rol van zus Margot en een acteur om Peter van Pels te spelen. "We zoeken jongeren tussen de zestien en 22 jaar om dit verhaal opnieuw vorm te geven en te vertellen. We hopen dat de jongeren uit 't Gooi komen en je hoeft geen acteerervaring te hebben, maar heb je die wel dan is het mooi meegenomen. Het is fijn als de acteurs enige gelijkenis hebben met Anne, Margot en Peter. Maar heb je bijvoorbeeld blond haar, dan kunnen we met een pruik ervoor zorgen dat je toch op Anne gaat lijken. En natuurlijk gebruiken we ook make-up." Het toneelstuk 'Anne' staat gepland met voorstellingen in mei in Theater in Zuyd in Bussum. "De audities zijn begin februari. In maart en april gaan we drie keer in de week, 's avonds en in het weekend. repeteren. Voor de rol van Anne zijn de meeste repetities. Het acteren wordt niet betaald en we zijn ook op zoek naar acteurs tussen de 35 en vijftig jaar voor andere rollen."

Heb je interesse? Stuur een mail met naam, leeftijd, ervaring en foto naar info@nhtoneel.nl. Daarna ontvang je verdere informatie via de mail. Meer informatie staat op www.nhtoneel.nl

'Het verhaal van Anne is helaas nog steeds van deze tijd'