Professioneel koordirigent Nelly Todorova.
Professioneel koordirigent Nelly Todorova. Foto: Jenny Audring en Maurice Haak

Van zingen word je vrolijk en is goed voor de ontwikkeling van je hersenen

NAARDEN Bij Podium deMess begint in februari het nieuwe deMess Kinderkoor onder begeleiding van professioneel koordirigent Nelly Todorova.

Het kinderkoor zingt elke maandag met twee groepen: kinderen van vier tot zes jaar en van zeven tot tien jaar. "We zingen een breed programma van leuke, mooie en vrolijke liedjes en ook liedjes in andere talen en canons", vertelt Nelly Todorova. Nelly (41) is geboren in Bulgarije, maar woont al jaren in Bussum. "Ik ben in Bulgarije afgestudeerd aan de Muziek Academie van Sofia als dirigent en pianodocent. Daarna ben ik gaan reizen en heb ik gewerkt als dirigent in Amerika en Nederland. Ik ben naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gegaan en heb mijn masterdiploma in koordirectie en mijn bachelor in muziekpedagogie gehaald. Inmiddels werk ik nu dertien jaar in Nederland en ik zing zelf ook in een professioneel koor." Nelly vertelt dat ze graag een pianoconcert wilde geven bij Podium deMess. "Om die reden heb ik contact gezocht en zo kwam ik in aanraking met Ingrid Haye en Aya de Lange. We hadden meteen een klik en ik heb ze verteld dat ik ook koordirigent ben en op zoek was naar een gezellige ruimte in de regio om een kinderkoor te beginnen. En zo is het balletje gaan rollen. We zijn samen gaan brainstormen over hoe we dit het best konden oppakken en nu beginnen we in februari met het koor. Het koor is geschikt voor alle kinderen die graag willen leren zingen."

"Zingen heeft een positieve invloed op je hersenen en draagt bij aan de ontwikkeling van het empathisch vermogen, vooral bij kinderen, het leert je om met je emoties om te gaan en samen zingen is ook heel gezellig. Je wordt er echt vrolijk van. Het maakt ook niet zo veel uit wat je samen zingt, maar vooral met hoeveel plezier en overtuiging je dat doet. De kinderen komen op een speelse manier met muziek in aanraking, het kind leert zijn of haar stem, klanken en ritme te gebruiken en ook om mee te bewegen op de muziek. Zingen geeft je ook zelfvertrouwen en je ontmoet weer andere leeftijdsgenoten." Na de repetitie gaan de kinderen samen nog een drankje drinken om even gezellig na te praten. De ouders kunnen tijdens de repetitie een kopje koffie of thee drinken in deMess. "Als je twijfelt of je bij een koor wilt komen zingen, kun je ook langskomen om te kijken of het iets voor je is."

Het koor voor kinderen van vier tot zes jaar is op maandag van 15.30 tot 16.15 uur en kost 17,50 euro per maand. De kinderen van zeven tot tien jaar zingen van 16.30 tot 17.30 en dat kost 20 euro per maand. Bij voldoende aanmeldingen doet het kinderkoor mee aan Vestival Vocaal in Naarden-Vesting. Vind je kind het leuk om te zingen? Meld je dochter of zoon dan aan door een mail te sturen naar secretariaat@demess.nl.