De buren laten de impact van het bouwwerk zien.
De buren laten de impact van het bouwwerk zien.

'Onbegrijpelijk dat de buren dik vijf meter hoog in de tuin mogen bouwen'

Waarom geeft de gemeente een vergunning af voor een groot bouwwerk van meer dan vijf meter hoog in de tuin? De buren aan de Meijerkamplaan begrijpen er niets van.

BUSSUM Een enorme steiger, omwikkeld met blauw bouwzeil, markeert de plek waar de buurman aan de Meijerkamplaan 39 een uitbouw wil realiseren. "Een heftig beeld. Je ziet hiermee goed hoe wij straks tegen het bouwwerk aankijken en in de schaduw komen te zitten. Wij snappen niet hoe de gemeente hier groen licht voor heeft kunnen geven."

De buren staan op hun achterste poten en vragen aandacht voor hun situatie. Niet alleen via de media, maar ook bij de Spiegelvrienden, de gemeente en zelfs de rechter. De rechtszaak dient eind februari. "Wij zijn echt niet tegen de buren of tegen het feit dat er een bijgebouw wordt gemaakt. Het gaat echt om de hoogte."

Gijs van den Dungen voert namens de buren het woord. "Wij wonen hier in huizen uit 1900 op de rand van het Spiegel. We hebben allemaal diepe tuinen die grenzen aan de Oud Katholieke Begraafplaats en hebben de huizen gekocht vanwege het vrije uitzicht, de rust en de ruimte die je hier hebt. Maar daar komt binnenkort een einde aan. De gemeente heeft een vergunning toegewezen voor een zogenaamde 'uitbouw'. Maar deze uitbouw komt ruim zes meter vanaf het woonhuis, midden in de tuin te staan. Je ziet hier door de steiger pas goed hoe hoog het gaat worden. Het wordt 5.5 meter hoog en 75 vierkante meter groot. Het lijkt wel een tweede woonhuis midden in de tuin. We krijgen echt veel minder zon én het vrije uitzicht wordt belemmerd. Ik denk dat de gemeente zelf ook zou schrikken als ze het formaat van het bouwwerk in het echt zouden zien. Dat is toch anders dan oordelen op papieren bouwtekeningen."
Manon Fallon woont direct naast nummer 39 en zal, zeker vanwege de stand van de zon, wellicht de meeste overlast ervaren. "Ik denk dat we straks nog maar een uurtje zonlicht in de kamer zullen hebben." Op dit moment staat er op de plek van de 'uitbouw' een garage die ongeveer zo hoog is als de schutting. Het plan is dus om die garage af te breken en daar te bouwen. De eerste vergunningaanvraag hiervoor is afgewezen in 2017. Daar waren meerdere redenen voor. Zo werd het perceel te veel bebouwd en zou het bijgebouw te ver van het huis af staan. Het plan werd daarop iets aangepast. En opnieuw volgde bezwaar vanuit de buurt. In juni 2018 kwam de zaak voor de bezwaarcommissie en spraken de buren in. De commissie verleende de vergunning afgelopen zomer. Een van de redenen hiervoor was dat 'de behandeling niet zodanig ingrijpend is dat het belang van de buren zwaarder weegt dan het belang van de vergunninghouders; namelijk vergroten van het woongenot."

De gemeente wil inhoudelijk nu niet reageren op de kwestie, hangende de gang naar de rechter.

De achterkant van de stellage.