Nousjka en Marga stralen van enthousiasme over hun avonden in deMess.
Nousjka en Marga stralen van enthousiasme over hun avonden in deMess. Foto: Bob Awick

'Onze liefde voor documentaires willen wij doorgeven aan het publiek'

Documentaires kunnen heftige gevoelens oproepen en discussies uitlokken. Als dat niet gebeurt, dan is er altijd nog Marga van Praag.

NAARDEN Om Marga van Praag kan niemand heen. Luid kletsend, anekdotes aanhalend en vol enthousiasme vertelt ze over haar bezigheden. Marga host iedere maand een docu-avond in deMess. De avonden worden samen met de Naardense documentairemaakster Nousjka Thomas voorbereid. Een docu-avondje in het Naardense podium brengt gegarandeerd nieuwe inzichten en stof tot nadenken.

Nousjka uit Naarden is de planner van de avond. Zij maakt zelf al ruim 25 jaar docu's, onder andere voor de NCRV, waar ze om geroemd wordt. Wie de dames samen ziet en hoort, begrijpt waarom ze een succesvol duo zijn: Nousjka is duidelijk de dame van de organisatie en Marga de prater die alles bij elkaar brengt. Wat hen bindt is hun liefde voor verhalen, voor mensen en de journalistiek. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Vanuit deMess was al meerdere malen gevraagd of Nousjka haar expertise niet eens naar het podium wilde brengen. "Ik zag het wel voor mij: een topdocumentaire vertonen en een nazit met de maker onder leiding van een scherpe en warme presentatie. Daarom heb ik Marga gevraagd. Zij is zo enthousiast, dat werkt aanstekelijk. We hebben al een paar documentaires vertoond en iedere keer weer is het een avond vol warmte, intimiteit en interactie."
Marga: "Op een avond in deMess zijn maker en hoofdpersoon aanwezig en iedereen, inclusief het publiek, doet mee. Nousjka heeft er echt een neus voor; het vinden van mooie films. In een goede documentaire word je meegezogen in het verhaal. Je staat als het ware in de schoenen van iemand waarvoor iets op het spel staat. Terwijl je kijkt maak je ook hun ontwikkelingen mee. Het kijken van een documentaire zorgt er echt voor dat je wereld groter wordt. Na de film en het gesprek krijg je nieuwe inzichten en ga je opgeladen naar huis."
Ze vervolgt: "Wij blijken duidelijk dezelfde smaak te hebben als het gaat om documentaires en ook nog eens hetzelfde gevoel voor humor. We kennen elkaar al heel lang en hebben een passie voor menselijke verhalen. Ik heb voor het jeugdjournaal altijd portretten gemaakt en de laatste jaren heb ik ook veel uiteenlopende documentaires gemaakt voor televisie. We hebben allebei een groot netwerk, waardoor we de maker en de hoofdpersoon van de film kunnen uitnodigen om te vertellen over het proces en de film."
De eerstvolgende mogelijkheid om een 'messDocu' te kijken is op donderdag 24 januari. Dan draait 'Liefde is Aardappelen', die afgelopen jaar de Gouden Kalf voor beste lange documentaire won. Marga vertelt hoe deze film op haar pad kwam. "Het onderwerp is stalinisme, maar de film gaat over de moeder en familie van de filmmaakster. Ik besloot de documentaire te bekijken in Filmhuis Hilversum en toen het afgelopen was, stond ik op om te klappen en riep ik 'Bravo' door de zaal. Wat bleek? De maakster, Aliona van der Horst, zat in de zaal. We raakten aan de praat en nu is ze dus te gast in deMess. We zien haar zoektocht naar het onbekende verleden van haar Russische moeder en vijf zusjes. De geschiedenis van hele gewone mensen, die tegelijkertijd ook het grote verhaal van de gruwelen van het stalinisme brengt. Echt een aanrader om te komen kijken."
In februari draait er weer een film van de hand van Nousjka. Als een vlieg op de muur registreert ze wat er gebeurt met mensen in uitzonderlijke posities. 'Villa Vluchteling' draait op 28 februari. "We zien hoe een Gooise dame een Angolese vluchteling in huis neemt en wat dit doet met haar gezin én de buurt. De hoofdrolspeelster Margot heeft veel kritiek over zich heen gehad toen de film werd uitgezonden. Zij zit de 28ste in de zaal om te vertellen hoe het nu met haar gaat en mensen mogen vragen stellen. Ook de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger schuift aan. Hij heeft zelf ook een Syrisch gezin in huis gehad."

Informatie op www.demess.nl.