De voetballers van het G-team met rechtsachter trainer Dick de Graaf.
De voetballers van het G-team met rechtsachter trainer Dick de Graaf. Foto's: Bob Awick

'De G-voetballers zijn altijd serieus en ook goed bezig tijdens de trainingen'

Het was koud en nat vorige week woensdagavond, maar de voetballers van het G-team hadden daar weinig last van en trainden vol overgave bij voetbalclub SDO.

BUSSUM Het G-voetbal bij SDO bestaat uit een club enthousiaste voetballers met een beperking en een klein team van vrijwilligers. Dirk de Graaf, Danny Hommersom en Rob van Kooi kregen voor het begeleiding van dit elftal de Bussumse vrijwilligersprijs van de gemeente; de Kleine Johannes.

Dick de Graaf is al vijftien jaar de trainer van dit unieke team. Hij en Danny Hommersom, die al ruim 24 jaar het SDO G-team begeleidt, gaan altijd mee met de wedstrijden. "Toen ik met pensioen ging, attendeerde iemand mij op het G-voetbal met de vraag of het niet iets voor mij is. Ik ben gaan kijken, was meteen enthousiast en ben begonnen als tweede trainer. Toen de eerste trainer ermee stopte, heb ik het overgenomen. En ik vind het, na al die jaren, nog steeds geweldig om hun trainer te mogen zijn." De mannen hebben jarenlang samen de begeleiding op zich genomen samen met Rob van Kooi, maar hij is na 23 jaar gestopt zodat hij meer tijd met zijn gezin kan doorbrengen. "Gelukkig hebben we nu weer een vaste trainer en dat is Martijn Heemink. Ook Martin, de jongere broer van speler Frank, gaat altijd mee om te coachen en hij regelt de wisselspelers. Een wedstrijd G-voetbal houdt in dat er zeven voetballers en een keeper op een half veld spelen."
Dick vertelt dat hij geniet van de band die hij heeft met de spelers. "Ze zijn altijd enthousiast en dankbaar. Tijdens de training zijn ze heel serieus aan het voetballen en ik speel altijd met ze mee. Iedereen maakt ook altijd een doelpunt en soms help ik ze daarmee. Ik stop er veel tijd in om ze goed te leren voetballen en daar krijg ik positieve energie van. Het elftal bestaat uit zestien senioren, voetballers vanaf achttien jaar, en Suzanne. Van het team zijn een aantal spelers die alleen komen trainen en een vaste groep speelt mee in de competitie. In 't Gooi zijn nog maar twee voetbalclubs met G-voetbal. Dat zijn voetbalvereniging NVC uit Naarden en wij en daarom hebben we ook spelers uit Hilversum, Laren, Weesp en Huizen."
Suzanne (36) is de enige vrouwelijke speelster in het elftal. Zij vertelt na de training hoe ze het bij het team vindt. "Mijn teamgenoten zeggen voor de grap tegen me: 'Tijdens de trainingen en wedstrijden moet je echt je vrouwtje kunnen staan' en dan bedoelen ze dat ik goed moeten kunnen verdedigen en dat kan ik ook", zegt ze zelfverzekerd. "Het trainen met de mannen vind ik geweldig. Ik ben sinds een half jaar lid en train elke woensdagavond mee. Ik vind de trainingen van Dick heel fijn, want hij leert ons om samen goed te voetballen. Ook al waait en regent het en ben ik helemaal doorweekt, dan toch blijven we op het veld allemaal heel enthousiast en gaan we er ook echt voor. Zaterdag speel ik mijn eerste wedstrijd voor SDO en dat vind ik heel spannend. Ooit ben ik begonnen bij FC Weesp omdat ik daar woon in een woonlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Frank woont daar ook en hij voetbalt al jaren bij SDO. Hij vertelde altijd enthousiast over het team. Op een gegeven moment vroeg hij of het niet iets voor mij was. Door zijn verhalen kreeg ik er zin in. Ik vind het ook leuk om andere spelers te leren kennen. Het geeft me een goed gevoel."
Frank (31) is blij dat Suzanne bij het team speelt. "Zij is een verdediger, wat ik ook ben, en we doen het goed als team. Ik vind het altijd heel gezellig, zowel op de woensdagavond tijdens de training als op de zaterdag als we een wedstrijd spelen. En dat is voor mij belangrijk en natuurlijk ook om het samen te doen met Dick en Danny."
Ook de 56-jarige Ted zit al jaren bij het elftal en traint om de week. "Dat heeft met mijn gezondheid te maken, maar dat vind ik niet erg want de trainingen zijn goed voor me en het is voor mij ook echt een vriendenteam. Dick leert ons hoe we het best samen kunnen voetballen. Onze eerste wedstrijd van dit seizoen is tegen Desto en die gaan we zeker winnen." Mark (52) zit vanaf het begin bij het G-voetbal. "Ik ben de enige die hier nu 28 jaar voetbalt. Toen we ons 25-jarig bestaan vierden, kreeg ik een lintje en die draag ik elke dag op mijn jas. Ik ben er trots op. In die jaren heb ik veel spelers zien weggaan en nieuwe voetballers zien komen. Nu hebben we een team met goede spelers. Na de training of wedstrijd drinken we ook altijd gezellig een biertje in de kantine. Ik ben dan ook niet van plan om te stoppen met het voetballen."

Wie mee wil doen met het G-voetbal, kan zich aanmelden via secretarisbestuur@sdobussum.nl of degraaf45@ziggo.nl.

Veel enthousiasme bij de wekelijkse trainingen.