Er zijn vooralsnog zo'n 400 exemplaren gedrukt van het boekje.
Er zijn vooralsnog zo'n 400 exemplaren gedrukt van het boekje. Foto: Yvette de Vries

'Ik wist zelf pas na lang zoeken waar ik precies moest zijn voor informatie'

BUSSUM Hij ligt er eindelijk: de wegwijzer voor statushouders. Een boekje vol handige en praktische tips voor mensen die nieuw zijn in de gemeente Gooise Meren. Samengesteld door Kheder Abas, die zelf vier jaar geleden uit Syrië vluchtte.

In het boekje op handig zakformaat staan, naast belangrijke adressen als die van Tergooiziekenhuizen, de bibliotheek, het gemeentehuis en Versa Welzijn, ook allerlei praktische zaken vermeld. Bijvoorbeeld waar je moet zijn voor het vinden van vrijwilligers(werk), maar ook voor vragen over de gezondheidszorg in de gemeente.

Voor Kheder was het belangrijk dat er een dergelijk boekje kwam. Het boekje is volgens hem een gids voor de eerste jaren in Gooise Meren. Zelf was hij, toen hij in Gooise Meren kwam, drie maanden bezig met het uitvogelen waar en bij wie hij terecht kon voor hulp en informatie. "Ik had echt moeite met het vinden van de juiste instanties." Instanties die statushouders op weg helpen. Daar vallen wat hem betreft ook zaken als kringloopwinkels en het initiatief Elk Gooisch Matras onder. Ook kunnen de statushouders in het boekje voor hen belangrijke personen noteren, de zogenaamde 'sleutelfiguren'. Daarnaast zijn er flink wat bladzijden ingeruimd voor een overzicht van inkomsten en vaste lasten en is er ruimte om allerlei handige adressen te noteren. Bijvoorbeeld van (taal)scholen en zorginstellingen. Het is de bedoeling dat statushouders ook die informatie voor zichzelf invullen. De wegwijzer is beknopt en bevat zeker niet alle informatie die statushouders nodig hebben. Hij heeft duidelijk keuzes gemaakt voor wat betreft de inhoud. "Ik wilde het juist op een klein handzaam formaat houden, omdat je het dan makkelijk mee kunt nemen in je zak. Je hebt het dan altijd bij je." Het boekje wordt bovendien regelmatig geüpdatet. Het is de bedoeling dat er een paar keer per jaar een nieuwe versie komt.

Kheder heeft inmiddels zelf zijn draai wel gevonden binnen Gooise Meren. Hij heeft eerst een aantal jaren vrijwilligerswerk gedaan en is sinds de zomer van vorig jaar in dienst van Versa Welzijn als sociaal makelaar. Hij vervult voornamelijk de rol van contactpersoon tussen de gemeente en statushouders, maar houdt zich ook bezig met andere zaken. Zo heeft hij zijn zinnen gezet op een volgend project: vrouwen die nieuw in Gooise Meren zijn actief laten deelnemen aan de maatschappij. Die gaat hij dan individueel begeleiden door ze bijvoorbeeld te helpen om vanuit huis te gaan werken.

Het boekje is verschenen in Nederlands - Engels en Nederlands - Arabisch en te verkrijgen bij onder meer Versa Welzijn en Vluchtelingenwerk.