'Al van jongs af aan schrijf ik gedichten. Sinds mijn coma schrijf ik zelfs beter.'
'Al van jongs af aan schrijf ik gedichten. Sinds mijn coma schrijf ik zelfs beter.' Foto: Bastiaan Miché

Gedichten vertellen het levensverhaal van Swen, die maanden in coma lag

Swen de Vries Robles is nog steeds herstellende van de gevolgen van zijn coma. Zijn levenservaring deelt hij graag, nu ook via gedichten.

NAARDEN Swen komt kwiek aangelopen bij de deur van het Naarderheem. Hij groet iedereen die hij tegenkomt. Twinkelende ogen, een lach die altijd op zijn gezicht blijft, ondanks wat hij allemaal heeft meegemaakt. Afgelopen zomer deelde hij al zijn ongelofelijke levensverhaal in deze krant.

Daarin vertelde hij, destijds een vlotte en sportieve fysiotherapeut, hoe hij van zijn fiets viel en een tumor in zijn hoofd bleek te hebben. Na een operatie bleef hij in coma. Zeven maanden lang. Daarna moest hij alles opnieuw leren: praten, lopen, noem het maar op. Zijn revalidatie deed hij in Naarderheem. Tegenwoordig woont hij aan de overkant in de Flank. Swen zegt veel te danken te hebben aan Naarderheem. Hij liep er in zijn goede oude tijd zelfs stage als fysiotherapeut. Na de complicaties die ontstonden na zijn operatie heeft Swen hier gerevalideerd. Als geen ander weet hij hoe het is om te moeten omgaan en leren leven met niet-aangeboren hersenletsel. Vele uitdagingen moest hij het hoofd bieden. Swen deed dit altijd op zijn eigen manier, bleef positief en had veel steun aan zijn vrouw Annemiek. "Het was voor mij een zware tijd. Ik heb echt geluk gehad dat mijn geest intact is gebleven." Met zijn hoofd is niets mis. Toch lijken mensen dat wel te denken als ze hem zien. "Ik rij bijvoorbeeld in een scootmobiel en mensen hebben snel een beeld van mij. Maar ik ben goed met woorden. Altijd al geweest. Al van jongs af aan schrijf ik gedichten. En ik schrijf sinds mijn coma beter. Ik heb er meer tijd voor, maar ik heb er ook echt meer ruimte voor in mijn hoofd. Ook lees ik alles wat los en vast zit." Swen werd gevraagd om zijn gedichten te exposeren in Naarderheem. "Een fantastisch idee. Ik kan hiermee mijn verhaal vertellen én Naarderheem bedanken voor de goede zorg. Centraal thema is het bewustzijn. Dat zie je terug in al deze werken."

De gedichten hangen nu in de gang op de begane grond van Naarderheem. "Ik denk dat mijn teksten herkenbaar zijn voor de mensen die hier verblijven. Ze gaan bijvoorbeeld over pijn en over hoe het is wanneer je hersenen je in de steek laten." De gedichten vormen een uniek en intiem kijkje in de wereld van de Naarder, die graag zijn ervaringen deelt. "Ik wil heel graag lezingen gaan geven over wat ik heb meegemaakt en daarbij ook mijn gedichten voordragen. Beide zijn persoonlijk, kan ik vanuit mijzelf vertellen. Het doel is dan ook een bundel uit te brengen. Het kan mensen helpen die ook een niet-aangeboren hersenletsel oplopen."

De expositie met gedichten van Swen is nog dagelijks tot 6 maart te bezichtigen in het Naarderheem aan de Amersfoortsestraatweg 1 in Naarden.

Afbeelding