Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

Drinken uit de plas

Honderd jaar Amsterdamse plassenwaterleiding 1888-1988. Auteur: Hans Kosman. Dichtbij, tussen Loenen en Oud-Loosdrecht, is de waterleidingplas, waar kwelwater uit de Bethunepolder (dat 8 km zuidelijker bij Maarssen ligt) voorgezuiverd wordt en een natuurlijke zelfreiniging ondergaat.

In de jaren 20 van de vorige eeuw gebruikt men steeds minder water uit de Vecht en uit het Merwedekanaal, maar steeds meer uit de Loosdrechtse Plassen en de Betunepolder. Ook nu speelt de plas nog een belangrijke rol in de watervoorziening, niet alleen voor Amsterdam, maar ook voor het Gooi. In zes uitklapbare kleurenplaten wordt een overzicht gegeven hoe het polder-, later plassengebied, ten oosten van de Vecht, vanaf 1700 veranderde en hoe men het gebied gebruikte voor de drinkwatervoorziening. Het gebonden boek met omslag, uitgegeven door de Gemeentewaterleiding, telt 91 pagina's + de zes platen. Op de afbeelding de diepwateronttrekkingsinstallatie in de waterleidingplas in 1988.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 10. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.