Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

De kolos van Prora

Voor de arbeiders en hun gezinnen werden in nazi-Duitsland vrijetijdsvoorzieningen opgetuigd onder de titel 'Kraft durch Freude' ('KdF'). 'KdF' zorgde voor buitenlandse vakanties en binnenlandse recreatieoorden.

Zo werd in het plaatsje Prora op het toeristische Oostzee-eiland Rügen in 1936 begonnen met de bouw van een reusachtig recreatie-complex van 4,5 kilometer lang, 6 verdiepingen hoog langs het zandstrand, dat onderdak moest gaan bieden aan 20 000 vakantiegangers. Het complex had in 1940 operationeel moet zijn. Dat lukte niet. Toen Duitsland in 1939 Polen binnenviel kwam er een bouwstop. Na 1945 waren eerst de Russen en tot 1990 de DDR de baas. Het boekje over de geschiedenis van het betonnen complex heet 'Der Koloss von Prora'.

Het Museum Prora gaf het softcover boekje van 156 pagina's uit met meer dan 100 foto's en diverse kaartjes. Dit is de tweede uitgebreide en geactualiseerde druk uit 2006.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.