Door bijvoorbeeld te sporten hoeven kinderen niet thuis te zitten en kunnen ze in contact komen met andere leeftijdsgenoten.
Door bijvoorbeeld te sporten hoeven kinderen niet thuis te zitten en kunnen ze in contact komen met andere leeftijdsgenoten. Foto: Koen Suyk

Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt kinderen die leven in 'stille' armoede

Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland helpt kinderen waarvan de ouders het contributiegeld voor sporten of andere activiteiten niet kunnen betalen.

BUSSUM/NAARDEN Gerald Cartigny en Ingrid Reichmann zitten in het bestuur van Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland en vertellen dat het fonds, opgericht in 2008, nog steeds een belangrijke rol vervult. Bijna 300 kinderen in Gooise Meren maken hier gebruik van.

"Met het Jeugdfonds kunnen kinderen tussen de vier en achttien jaar, die uit gezinnen komen met weinig geld, sporten of aan cultuur doen", aldus Gerald. "Ons bestuur bestaat uit voorzitter Erik Boog, burgemeester van Diemen en bestuursleden Jeroen Hilbrands, Els van Dam en Melissa Rotteveel. Wij zetten ons in om zoveel mogelijk kinderen in zo'n situatie te bereiken zodat ze gebruik gaan maken van het fonds. Ik vind twee dingen belangrijk en dat zijn kinderen en sport. In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Deze ouders kunnen het zich niet veroorloven om het contributie- of lesgeld voor hun kinderen te betalen. Die kinderen zitten thuis en kunnen op deze manier in een isolement raken. Sport zoals voetbal, hockey of tennis of een andere activiteit op cultureel gebied zoals dansen, schilderen, muziek maken of toneel is belangrijk voor de ontwikkeling, zowel op fysiek als sociaal gebied. Ook kunnen kinderen via het fonds leren zwemmen, want dat wordt niet altijd vergoed door de gemeente. Om die kinderen te helpen, ben ik bestuurslid geworden. Het is vrijwilligerswerk wat we naast ons werk doen."
Ingrid vertelt dat ze dezelfde motivatie heeft, maar dat ze zich ook door de verhalen van haar echtgenoot heeft aangesloten bij het fonds. "Mijn man was voorzitter van een hockeyclub en kreeg soms schrijnende verhalen te horen van ouders die de contributie niet meer konden betalen. De kinderen moeten dan stoppen en krijgen vragen als 'waarom stop je met hockey want je bent hier heel goed in' of 'je speelt al jaren in ons team en we kunnen niet zonder je'. Ze durven niet de waarheid te vertellen. Dit is echt een vreselijke situatie. Dit wil je niemand aandoen, vooral een kind niet."

Een sportclub kan deze kinderen niet helpen, maar het Jeugdfonds wel. "Iedereen kan aanspraak maken op het Jeugdfonds en niemand komt te weten dat het fonds het contributie- of lesgeld betaalt. De factuur wordt rechtstreeks naar het fonds gestuurd en die maken het geld over naar de vereniging. Als kinderen sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument nodig hebben, is daar een apart potje voor en krijgen de ouders een bon voor een winkel om het daar te kopen of huren."
Om in aanmerking te komen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur kun je een intermediair inschakelen. "Intermediairs zijn mensen die professioneel bij hulpverlening en kinderen betrokken zijn en dan hebben we het over bijvoorbeeld een leraar, huisarts, buurtsportcoach, jeugdzorg, gemeente of psycholoog. Een ouder, familielid of iemand anders, die betrokken is bij zo'n gezin, kan contact opnemen met een intermediair en het verhaal vertellen. De intermediair kan zich aanmelden bij het Jeugdfonds, waarna de intermediair een aanvraag indient voor het kind."

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland helpt 3.000 kinderen per jaar en in Gooise Meren gaat het om 270 kinderen. Gerald: "De gemeente doneert elk jaar een bedrag aan het fonds voor een aantal kinderen waarvan zij denken dat die in aanmerking komen, maar we willen meer kinderen de kans geven om actief en sociaal te blijven. Om die reden zijn we ook afhankelijk van sponsoren. Er zijn gelukkig grote bedrijven die ons helpen, maar op lokaal niveau willen we ook graag geld ophalen. Een bedrijf uit Bussum, Muiden of Naarden kan geld overmaken naar het fonds en kunnen dan aangeven dat het voor kinderen in Gooise Meren is. We hopen dat inwoners door activiteiten zoals een sponsorloop ook geld aan het fonds doneren. We hebben scholen benaderd of ze een jaarlijkse estafetteloop willen doen en het geld doneren aan het Jeugdfonds."
Het Jeugdfonds is nog op zoek naar vrijwilligers die een paar uur in de week kunnen helpen bij bijvoorbeeld het organiseren van een schoolestafette. "Voor een kind is gemiddeld een bedrag van 280 euro nodig zodat ze een jaar actief kunnen zijn. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om te kijken of mensen bij een supermarkt hun statiegeldbon kunnen doneren."

Informatie op jeugdfondssportencultuur.nl/noordholland.

Bestuursleden Gerald Cartigny en Ingrid Reichmann.