Het gebouw van het Goois Lyceum voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.
Het gebouw van het Goois Lyceum voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Foto: Bob Awick

Goois en Willem gaan fors op de schop

BUSSUM De schoolgebouwen Goois Lyceum en het Willem de Zwijger gaan de komende jaren fors op de schop. Er gaat de komende jaren gewerkt worden aan de twee scholen.

De twee scholen hebben een aanvraag gedaan voor 'vervangende nieuwbouw'. Het Willem de Zwijger gaat als eerste op de schop, vanaf de zomer van 2020 moet er anderhalf jaar gebouwd gaan worden. Meteen daarna staat het Goois Lyceum hetzelfde te wachten. De nieuwe school moet daar vanaf het schooljaar 2023-2024 opgeleverd worden.

Het gaat om algehele renovatie en deels nieuwbouw. Met het hele project is een bedrag van 23 miljoen euro gemoeid. Dat wordt betaald door de gemeente. De werkzaamheden regelen de scholen verder zelf.

Tijdelijke locatie

De sloop- en bouwwerkzaamheden op de twee scholen worden een hele klus. De leerlingen worden gedurende de werkzaamheden ergens anders ondergebracht. De gemeente zoekt daarvoor nog een tijdelijke locatie waar de meer dan duizend scholieren tijdens de verbouwing toch gewoon de lessen kunnen volgen. De twee scholen gaan aansluitend gebruikmaken van dezelfde 'noodlokalen'. Het tijdelijke onderkomen voor de scholen moet binnen afzienbare afstand van de twee huidige scholen komen, zo laat verantwoordelijk wethouder Geert-Jan Hendriks weten, maar de gemeente heeft momenteel nog geen locatie op het oog. Er wordt op korte termijn meer duidelijkheid verwacht.

Andere scholen

Scholieren worden tijdens de bouw elders ondergebracht

Naast het plan voor de twee middelbare scholen staat er ook voor verschillende basisscholen het een en ander op de rol.

De Juliana Daltonschool, de Indon-school, de Vondelschool, de Tweemaster en de Bussumse Montessorischool hebben een aanvraag gedaan om aan de slag te kunnen met hun huisvesting.

Voor alle scholen gaat het om algehele renovatie, alleen de Tweemaster moet geheel nieuwe huisvesting krijgen. De Juliana Daltonschool en de Indon-school staan als eerst op de agenda, vanaf januari volgend jaar. De Vondelschool en de Bussumse Montessorischool volgen daarna. Voor de Tweemaster moet nog bepaald worden wanneer er gewerkt gaat worden. Dat komt onder meer omdat nog niet duidelijk is waar de school komt te staan: op de huidige plek of op een van de twee andere locaties die het schoolbestuur op het oog heeft.