Barbara Boudewijnse valt in voor Gerben Struik en doceert ook nog aan het Willem de Zwijger College.
Barbara Boudewijnse valt in voor Gerben Struik en doceert ook nog aan het Willem de Zwijger College. Foto: Bob Awick

Boudewijnse: 'Welzijn van inwoners staat bij mij voorop'

Barbara Boudewijnse (58) is sinds kort wethouder in Gooise Meren. Ze vervangt haar collega Gerben Stuik die vanwege ziekte niet beschikbaar is. Ze blijft zolang dat nodig is. Boudewijnse draait al vele jaren mee in de lokale politiek en ontfermt zich op dit moment met name over duurzaamheid, milieu en het sociaal domein. Zaken die ze concreet wil aanpakken? Op lokale schaal klimaatproblemen aanpakken en het tegengaan van eenzaamheid.

U draait al langere tijd mee in de gemeenteraad. Wat voor wethouder bent u?
"Ik loop nu zo'n 16 jaar mee in de lokale politiek en dit voelt wel echt als de kers op de taart. Ik ben in het diepe gesprongen toen bleek dat Gerben niet beschikbaar was. Normaal gesproken ben ik, naast mijn werk als raadslid, docent op het Willem de Zwijger College. Qua karakter ben ik beschouwend van aard en heb ik niet de behoefte om direct een mening klaar te hebben. Ik wil mij graag inzetten voor mensen die dat zelf niet kunnen. Voor hen wil ik graag zoeken naar de beste oplossing. Dat is mijn drive. Voor mij staat het welzijn van inwoners altijd voorop."

Wat gaat u als wethouder anders aanpakken?
"Wethouders worden omringd door experts en worden continu bijgepraat. Als raadslid heb je altijd een informatie-achterstand. Ik zag dat en dacht direct; wat kunnen we daar mee doen? Een grote opdracht is de energietransitie, best een complex dossier. Zo moeten we van het gas af, op zoek naar alternatieve energiebronnen en minder CO2-uitstoot realiseren. Raadsleden stellen mij vragen waaruit blijkt dat meer kennis nodig is. Als je niet weet waar het over gaat, kan je ook geen goede beslissingen nemen. Ik vind dat je dan als wethouder de raad heel goed moet meenemen. Daarom ga ik voor hen een conferentie organiseren met alle belanghebbenden. Daar wil ik duidelijk maken: dit is de tijdlijn waarop wij als gemeente iets moeten doen, dit zijn de beslissingen die eraan komen, dit is wat er al regionaal wordt gedaan. Ik ben met plezier de voortrekker om dit op de kaart te zetten. De volgende stap is om ook de inwoners mee te nemen."

Wat gaat de gemeente doen om energiezuiniger te worden?
"We gaan eerst kijken waar we in de regio überhaupt energie vandaan kunnen halen. Waar kunnen we bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens plaatsen? Op de heide? En is dat dan wenselijk? Wat zijn de consequenties als we kansen benutten? Welke ruimte is er? De raad heeft al die informatie nodig. Zodat ze als het ware uit een menukaart kan kiezen. Zodat je precies ziet hoeveel invloed een maatregel heeft op de CO2-uitstoot. We moeten als regio Gooi en Vechtstreek volgend jaar een bod doen aan de Rijksoverheid hoeveel CO2 we minder gaan uitstoten. Dat betekent dat we dit serieus moeten onderzoeken."

Dit gaat ook voor inwoners nogal wat betekenen?
"Ja dat is de volgende stap. De aanpak van klimaatverandering en alles wat daaruit voortvloeit gaat iedereen aan. Niet alleen energie besparen, maar ook 'ontstenen': minder stenen in de tuin in verband met de toenemende stortbuien. We moeten daarbij kijken hoe we de maatregelen makkelijk én betaalbaar maken. De uitdaging is om de energietransitie zo helder en makkelijk mogelijk voor iedereen te maken. We zitten nu in de fase waarin we gaan uitzoeken hoe dat kan."

We zien dat vanaf dit jaar het huisafval heel strikt gescheiden moet worden. Is dat wenselijk?
"Het afvalscheiden is één van de maatregelen waar we nu thuis mee te maken hebben. Het is lastig om dit soort veranderingen door te voeren. Het idee is dat we met elkaar moeten proberen zo min mogelijk afval te produceren. Gedragsverandering, daar komt het eigenlijk op neer. We willen bijvoorbeeld iets doen aan de plastic soep. Dat doen we door allemaal plastic in de pmd-kliko te verzamelen. En de grijze bak wordt minder geleegd, want we willen dat er minder restafval wordt verbrand. Ik woon in Bussum en heb zelf vier containers, dat vind ik ook veel. Maar ik weet niet hoe goed hoe dit anders moet. Ik heb zelf best een luxe leven en ik produceer afval net als iedereen. Al die kliko's is een beetje de achterkant van de welvaart die we hebben. Soms is het lastig, maar als we niet allemaal meedoen dan bevorderen we met elkaar de opwarming van de aarde. We kunnen meehelpen de temperatuurstijging te bedwingen door energiezuiniger te leven en minder te produceren. Een oplossing kan niet alleen van de overheid komen door bijvoorbeeld dijken te verhogen. Iedereen moet zijn aandeel leveren."

Eenzaamheid en mantelzorg hebben ook uw aandacht?
"Mijn grootste uitdaging is de bestrijding van eenzaamheid en daarnaast het opvangen van mensen die langer thuis blijven wonen. Het uitgangspunt is dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Niet iedereen kan dat. Sommige mensen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben of ze vereenzamen. We willen als gemeente meer zicht krijgen op die groep, zodat we ze kunnen ondersteunen. Minister Hugo de Jonge is landelijk een campagne gestart tegen eenzaamheid. Ik haak hier direct bij aan en probeer middelen en ideeën op te halen. Een ander item is dat steeds meer mensen mantelzorger zijn en hierdoor overbelast raken. Ik heb dit zelf ook ervaren toen mijn moeder in een rolstoel zat en hulpbehoevend was. Je probeert twee huishoudens draaiende te houden en bent zo druk met bezoeken aan ziekenhuis en zaken regelen dat je niet toe komt aan het kijken naar voorzieningen zoals mantelzorgondersteuning. We kijken als gemeente of we mantelzorgers kunnen ontlasten en maken daar ook budget voor vrij."

'Ik wil mij graag inzetten voor mensen die dat zelf niet kunnen. Dat is mijn drive.'

Wie verdient een pluim?
"Ik heb samen met de mensen van de Broedplaats een fietstocht gemaakt door Bussum-Zuid om nader kennis te maken. Meestal wordt je meegenomen en kijk je naar de problemen in de wijk. Hier was dat heel anders, ik kreeg alleen maar voorbeelden te zien van waar het goed gaat. Het was een ronde langs de hoogtepunten uit de wijk. Dat is wat een buurt nodig heeft: dat je ziet hoeveel positiefs er is en zoeken naar verbindingen. Dat inspireert."