Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi

1985: Einde van het Sint Olavshuis

De zusters van Sint Olavshuis aan de Parklaan 35 in het Spiegel zijn de koffers aan het pakken. Het altaar is al weggehaald uit de kapel. De zusters gaan terug naar Noorwegen.

Moeder-overste Augustine en zuster Beatrix zien er toch wel een beetje tegenop. "Maar het ging al een lange tijd boven ons hoofd, zegt zuster Augustine".

In het klooster werden religieuzen voorbereid op missiewerk in Noorwegen. De bisschop daar vroeg een paar religieuzen of zij over wilden komen en moedigde hen aan een congregatie op te richten. Dat gebeurde in 1901.

Later werd er de Nederlandse vicaris Jan Olav Smit benoemd. Hij opende in 1924 in Bussum een postulaatshuis (postulaat is proeftijd). In totaal zijn zo'n 150 religieuzen door de jaren heen naar Noorwegen vertrokken.

Het doel van de congregatie was meer begrip te kweken bij de Lutheranen voor het katholieke geloof. De zusters werkten in ziekenhuizen en op scholen. "De term missiewerk vind ik misplaatst. Eigenlijk is het een belediging. Het zijn toch ook christenen", zegt zuster Augustine.

Roeping

Als 22-jarig meisje ging zij naar Noorwegen. Zij verbleef daar 34 jaar en keerde in 1963 terug. "De jongste religieuze van de congregatie is veertig. De gemiddelde leeftijd is vijfenzestig."

Het gebouw aan de Parklaan heeft de laatste jaren aan mensen van allerlei pluimage onderdak geboden. "We hebben jonge verpleegsters in huis gehad en allerlei noodgevallen. Een Nigeriaanse meisje heeft hier haar kind gekregen. De politie klopte ook nogal eens bij ons aan, als zij met iemand geen raad wisten", zegt zuster Augustine.

De moeder-overste heeft jarenlang pastoraal werk gedaan in de Zandzee. Zuster Beatrix was pedicure en heeft sociaal werk gedaan. Het Olavshuis was een begrip in Bussum. In de afgelopen maanden zijn er al vier zusters voorgegaan naar Noorwegen.

Met pijn in het hart stappen de zusters straks op de boot naar Noorwegen. Zuster Beatrix: "Het bisdom in Oslo heeft aan ons de beslissing overgelaten of we terug wilden gaan. We konden ook hier op een flatje gaan, maar wij vinden dat we ons werk af moeten maken.

De congregatie heeft het huis indertijd gekocht van de kunstschilder, graficus en schrijver professor dr. Jan P. Veth. Het gebouw is ontworpen door architect K.P.C. de Bazel en heet 'Op den Akker'.

Verkort verslag van Jetty Claus in de G&E van 22 maart 1985

Het Olavshuis in 1948. De Noorse vlag hangt uit omdat het huis 20 jaar een klooster is.
Zuster Augustine (rechts) en zuster Beatrix in 1985                                  Foto: Kastermans