De mis in de Koptische Kerk in Bussum.
De mis in de Koptische Kerk in Bussum.

Koptisch-Orthodoxe dienst in de voormalige Jozefkerk

BUSSUM De voormalige Jozefkerk is sinds juni in gebruik als Koptische kerk. Het Koptisch geloof vond zijn oorsprong in Egypte en is één van de oudste christelijke geloofsgemeenschappen.

In 1985 kregen de Kopten hun eerste kerk in Amsterdam-Noord en inmiddels zijn er Koptische kerken door het hele land. In de Achterhoek is ook een klooster. Irini Sorial, woordvoerster van de Koptisch-Orthodoxe Kerken in Nederland, vertelt dat de Koptisch-Orthodoxe Kerk in 451 is ontstaan in Egypte. Zij geloven dat God bestaat uit drie heilige personen: de Vader, de Zoon (Jezus Christus) en de Heilige Geest. 'We geloven dat het geloof naar Egypte is gebracht door St. Marcus de Evangelist. Hij is onze grote voorloper en de eerste paus. We hebben momenteel nog steeds onze eigen paus en dat is Paus Theodorus II."
In de Koptische kerk wordt gebruikgemaakt van iconen; afbeeldingen van Maria, Jezus en heiligen. De mis lijkt in veel opzichten op de Rooms-Katholieke kerk maar duurt langer en niet iedereen is vanaf het begin aanwezig. "Onze liturgie is altijd langer en dat heeft te maken met het aantal gebeden van de dienst." De Jozefkerk is nog maar kort in gebruik en daarom ontbreekt nog de iconostase. Dat is een wand die samengesteld is uit verschillende iconen. De iconostase schermt de ruimte af bij de altaarruimte voor de blikken van de gewone gelovigen. De altaarruimte, het 'allerheiligste', mag enkel door de priester, diaken en altaardienaar worden betreden. De vrouwen die de kerk bezoeken hebben hun hoofd bedekt. Dat is een teken van respect. We zeggen altijd dat het haar de kroon is van de vrouw. Dat is je schoonheid en daar zit je kracht in. Je kunt bijvoorbeeld niet de koning ontmoeten met je 'eigen kroon' op dus daarom wordt ons haar bedekt. In de kerk gebruiken we ook doekjes omdat het zo kostbaar is en dan bedoelen we het lichaam en het bloed van Christus. We mogen dat zelf niet aanraken. Dat mag alleen de priester en een gewijd iemand om het te beschermen. Mocht er bijvoorbeeld iets uit je mond komen door een niesbui dan is er dus de bescherming door de doekjes. En ook moeten de schoenen uit als je de kerk ingaat. Dit is uit respect want je bevindt je op heilige grond." De Rooms-Katholieke gelovigen kennen een vaste periode. De Kopten hebben meerdere periodes en dan wordt er veganistisch gegeten. "Er zijn gelegenheden waar we bij stil staan zoals Pasen, kerst en de Maria Tenhemelopneming en dat doen we door ons te onthouden van eten en materiële zaken. Vaak leidt het ons af van het spirituele pad en daarom vasten we. Wij vieren kerst altijd later, namelijk op 7 januari."