Inger van Gelderen staat bij de verschillende afvalbakken.
Inger van Gelderen staat bij de verschillende afvalbakken. Foto: Bob Awick

Verschillende soorten afval scheiden zorgen voor minder restafval

De GAD gaat vanaf dinsdag 1 januari de inzamelfrequentie van de groene, oranje en grijze containers aanpassen om de afvalscheiding beter te bevorderen.

Vervolg van de voorpagina

GOOISE MEREN De GAD heeft de opdracht gekregen om meer afval te scheiden en minder restafval te creëren. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben de inwoners van Gooise Meren nu vier containers zodat afval goed gescheiden kan worden wat beter is voor het milieu.

Inger van Gelderen, beleidsadviseur van de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst in Bussum vertelt waarom scheiden van afval nodig is: "Afval scheiden is goed voor het milieu, materialen worden gerecycled en dat bespaart op nieuwe grondstoffen. Het restafval wordt verbrand en dat is niet goed voor het milieu. Ook weten we dat er in de grijze container toch vaak voedselresten, schillen, koffiepads, vleeswaren en pasta met saus in belanden, omdat inwoners vinden dat het gaat stinken in de groene container, vooral in de zomer. Dat is jammer van die etensresten want die worden dan ook verbrand in niet verwerkt naar biogas en compost. Als iedereen het huishoudelijk afval goed scheidt, hou je vanzelf minder restafval over. De grijze container wordt daarom één keer in de drie weken geleegd. Voor de groene container komen we tussen maart en november elke week langs en in december, januari en februari is er minder tuinafval, door de lagere temperatuur minder stank en wordt de container om de week geleegd." Inger vertelt dat met het ophalen van textiel ook iets is veranderd. "We blijven het huis-aan-huis ophalen alleen geen vijf maar vier keer per jaar. Inwoners krijgen geen zak meer, maar stickers die ze zelf op een zak kunnen plakken."
Waar de GAD ook mee bezig is, is de uitbreiding van ondergrondse containers. "Er zijn inmiddels 150 ondergrondse containers geplaatst in de Vesting van Naarden, centrum en bij hoogbouw in Hilversum, Huizen, Laren, Blaricum en Weesp. Vorig jaar waren er alleen containers voor de zwarte vuilniszakken en met de nieuwe ondergrondse containers voor pmd, groen, papier, glas en restafval wordt het afval nu ook gescheiden. In de Vesting en de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum worden er geen vuilniszakken meer opgehaald, maar kan men het huisvuil gescheiden in de ondergrondse containers deponeren." In het centrum van Hilversum en Weesp zijn we bezig en in Huizen. Laren en Blaricum staan voor 80 procent deze containers al. Voor Gooise Meren worden de plannen nu gemaakt."
Is het niet beter en makkelijker om alles in een container te doen en dat het bij een scheidingsstation gescheiden wordt? "Als je in een container al het afval doet, kun je dat niet meer milieuvriendelijk hergebruiken. Je kunt er geen biogas en compost van maken omdat er dan bijvoorbeeld plastic tussen het groenafval zit. Ook het papier kun je niet meer hergebruiken omdat het dan vies en nat is. Wij kiezen dus bewust voor bronscheiding zodat thuis het afval in de juiste containers terecht komt en hergebruikt wordt."