De kersverse wethouder Nico Schimmel.
De kersverse wethouder Nico Schimmel. Foto: Bob Awick

'Huisvesting en wonen zijn mijn grootste uitdagingen'

Nico Schimmel is een paar weken wethouder en vindt het bijzonder dat hij gevraagd is. De Bussumer heeft een aantal zaken op zijn bordje liggen waar hij erg mee begaan is, zoals het Bussumse centrum, ontwikkeling Scapino-terrein en inrichting Raadshuisplein en Mariënburg. De kersverse wethouder wil dit oppakken met bewoners, ondernemers en jongeren. Burgerparticipatie is belangrijk en Schimmel hoopt dat bewoners mee willen denken en praten.

Hoe vindt u het om nu al wethouder te zijn?
"Voor mij is het bijzonder dat ik gevraagd ben om wethouder te worden. Mijn idee was om vier jaar raadslid te zijn bij Hart van BNM en dan eventueel wethouder. Mijn politieke carrière is opeens heel anders gelopen en ik ben er trots op dat ik dit mag doen. Ik ben lid geworden van een politieke partij omdat ik vond dat de gemeente bepaalde zaken beter zou moeten aanpakken. Daarnaast vind ik dat een inwoner zich moet inzetten voor het algemeen belang; dat kan bij een voetbalclub of muziekvereniging, als vrijwilliger bij de brandweer of door lid te worden van een politieke partij. Ik vond het tijd worden om mee te gaan praten en denken over wat er speelt en gaat gebeuren in de gemeente Gooise Meren. Uit ervaring weet ik dat alle partijen openstaan voor nieuwe leden, dus kom gerust een keer langs. Ik sta ook altijd open voor allerlei vragen. Wat ook heel fijn is, is de prettige sfeer in het gemeentehuis en dat ik goed word bijgestaan door mijn ambtenaren, mijn collega-wethouders en niet te vergeten onze burgemeester. Dat is zeker een goede basis om veel te bereiken."

Wat is uw grootste uitdaging?
"Ik ga over verkeer, vervoer, parkeren, volkshuisvesting en het centrum van Bussum met de projecten Scapino/Nieuwe Brink, Mariënburg, gebouw De Vonk en het Raadhuisplein. Voor mij is huisvesting en wonen de grootste uitdaging en belangrijk omdat dit onderwerp inwoners direct raakt. Dat doen parkeren en vervoer natuurlijk ook, maar dat is toch van een ander niveau. In Gooise Meren is een enorme druk op de woningmarkt in alle segmenten. Waar ik me hard voor wil maken, zijn de sociale woningen. Het gaat dan om de financieel zwakkere en kwetsbare inwoners, want voor hen is het heel moeilijk om aan een woning te komen omdat er een groot tekort is. We werken samen met woningcoöperaties en kijken gezamenlijk op welke locaties in Gooise Meren het mogelijk is om deze woningen te bouwen. We zijn nu bezig met het project op de Borgronden waar we veertig sociale woningen willen laten bouwen. Ook kijken we naar locaties zoals Bredius in Muiden en Crailo."

Is er al meer bekend over het Raadhuisplein?
"Ik wilde het Raadhuisplein graag in mijn portefeuille hebben omdat ik, als echte Bussumer, het belangrijk vind dat dit plein goed aangepakt wordt. Het plein voor het gemeentehuis bestaat nu alleen maar uit stenen en is moeilijk toegankelijk voor mindervalide mensen. Er zijn rond de veertig mensen die zich hebben aangemeld om mee te praten over het project: het plein en de voor- en zijkanten van het gemeentehuis. Het is een gemêleerd gezelschap van ondernemers, bewoners en ook jongeren. De jongeren hebben aangegeven dat ze graag een pannaveldje willen en een plek waar ze rustig kunnen chillen. Ze hebben een rapfilmpje gemaakt en gepresenteerd aan het gezelschap. Het filmpje is te zien op de site van Stad Gooi. Rond de zomer willen we dit plan presenteren. Wat ook belangrijk is, is dat het plein meer verbinding krijgt met het centrum zodat we beide plekken kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld evenementen en festivals. Ook worden de Veerstraat en Brinklaan aangepakt, maar dat is nog in ontwikkeling. Het moet toegankelijker en aantrekkelijker worden op het gebied van ondernemen, verkeer, wonen en verblijven. Daarom vindt het college dat op het Scapino-terrein geen supermarkt moet komen, maar woningen. Daarover gaan we het gesprek aan met de eigenaar van het terrein en betrokken inwoners. We willen het ook aantrekkelijker maken om op de fiets naar het centrum te komen en we gaan kijken hoe we de parkeergarages kunnen updaten. Het moet allemaal duidelijker worden, want het centrum van Bussum heeft wel een regiofunctie."

En over Mariënburg?
"Het is één van de mooiste gebouwen van Bussum en is gekocht door een projectontwikkelaar. Het gebouw mag niet gesloopt worden, want het heeft een monumentenstatus. Gedacht wordt aan een aantrekkelijke combinatie van woningen, winkels en recreatie. Het grote grasveld moet een openbaar verblijfsgebied worden, zodat iedereen daar kan genieten van de omgeving."
Hoe gaat u de achterlaatlocaties van verschillende scholen aanpakken?
"Het gaat om de Emmaschool aan de Slochterenlaan en in Muiderberg gaan de Oranje Nassaulschool en Vinkenbaan samen, dus blijft er een gebouw over. Ik ga ervan uit dat er op die plekken woningen komen, maar dat doen we niet zonder de participatie van bewoners. Over dit onderwerp wordt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar meer bekendgemaakt."

U bent al 25 jaar eigenaar van de Gooische Muziekschool, samen met uw broer Coen. Mist u de muziekschool?
"De muziekschool mis ik zeker en dan vooral de leerlingen. Elke week gaf ik les aan zo'n 300 kinderen en ik heb met ze afgesproken dat ik zeker langskom en bij de uitvoeringen kom kijken. Wel blijf ik dirigent op de donderdagavond, want zonder muziek kan ik niet leven."

Wat is uw favoriete plek in Bussum?
"Ik vind veel plekken geweldig zoals de hei en Heidezicht, Mariënburg, Spant! en Fier. Het is daarom een moeilijke vraag, maar mijn favoriete plek is dan toch thuis met mijn vrouw en dochters. Ik ben veel van huis en kan thuis mezelf zijn."

'Voor mij is het bijzonder dat ik nu al gevraagd ben om wethouder te worden'