Een mooie verrassing voor de brandweermannen.
Een mooie verrassing voor de brandweermannen. Foto: Bob Awick

Lintje voor acht brandweerhelden

MUIDEN De acht brandweermannen hadden zich vorige week woensdag helemaal voorbereid op een brandweeroefening bij het Muiderslot. Toen ze daar aankwamen bleek het letterlijk en figuurlijk een rookgordijn. Ze werden door burgemeester Han ter Heegde verrast met een koninklijke onderscheiding.

De acht, vijf van de post Muiderberg en drie van de post Muiden, mogen zich vanaf nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Van de post Muiden kregen Ronald Helder, (43) Gerrit Oosterbroek (49) en René Timmer (56) de onderscheiding. Van de post Muiderberg kregen Jos ter Beek (62), René ter Beek (45), Henri de Gooijer (48), Oscar Nauta (51) en Mark de Haan (44) het koninklijke lintje opgespeld.

Rookgordijn

Er was flink wat moeite gedaan om de mannen zo lang mogelijk in het ongewisse te laten. Er was een brandweeroefening in scène gezet op het Muiderslot waar ze samen met hun collega's voor opgeroepen waren. Daar was inmiddels flink wat rookontwikkeling ontstaan bij de toegangspoort naar het binnenplein. Toen de mannen dat obstakel hadden genomen werden ze op het binnenplein van het Muiderslot volledig verrast door familie en de burgemeester.
De acht zijn samen goed voor maar liefs 225 dienstjaren. Jos ter Beek is de absolute koploper. Hij kan eind 2019 veertig dienstjaren achter zijn naam noteren.